paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/jongste-slachtoffer-genocide-srebrenica-geidentificeerd

Jongste slachtoffer genocide Srebrenica geïdentificeerd

10-12-2012

Het jongste slachtoffer van de genocide van Srebrenica is het dochtertje van Hava Muhic. Het meisje werd in juli 1995 na de val van de enclave geboren op het kazerneterrein van Dutchbat; zij stierf kort na de geboorte. De baby werd samen met vier anderen in een massagraf begraven, dat in juli is gevonden.

Dit graf is gevonden nadat drie Dutchbatters en twee medewerkers van IKV Pax Christi er in april in slaagden om de precieze locatie van het graf aan te wijzen.  

Amor Masovic, directeur van het Bosnische Instituut voor Vermiste Personen (MPI), heeft vastgesteld dat deze baby het jongste slachtoffer van de genocide van Srebrenica is. Zijn medewerkers hebben met behulp van DNA-onderzoek ook de identiteit vastgesteld van de vier ander personen die door Nederlandse soldaten zijn begraven.

In diverse publicaties en rapporten was melding gemaakt van een graf, maar slechts één naam was bekend, die van een oudere vrouw: Behara Djelilovic (75 jaar). Zij is inderdaad in dit graf gevonden. Nu zijn ook de namen van drie andere volwassenen bekend. Het gaat om een tweede, jongere vrouw (Hajra Mulalic, 19 jaar) en twee oudere mannen (Hedib Dizdarevic, 57 jaar, en Daut Mustafic, 75 jaar).

De medewerkers van het MPI bedanken de Dutchbatters en medewerkers van IKV Pax Christi voor hun ondersteuning. Het MPI heeft gemeld dat het graag nog een beroep doet op IKV Pax Christi en Dutchbatveteranen om stoffelijke overschotten te vinden die net buiten het kazerneterrein zouden zijn begraven.  

De families van de geïdentificeerde personen zijn de afgelopen dagen geïnformeerd. Waarschijnlijk zullen de stoffelijke overschotten op 11 juli 2013 worden begraven op de begraafplaats in Potocari (Srebrenica), welgeteld honderd meter van de plek vandaan waar ze gevonden zijn dankzij de inzet van enkele Dutchbatters en IKV Pax Christi.

Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Balkan, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.