paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/jongeren-uit-voormalig-joegoslavie-musiceren-samen

Jongeren uit voormalig Joegoslavië musiceren samen

03-09-2012

Zaterdag 1 september vond in de Macedonische hoofdstad Skopje een rockconcert plaats waar bands uit Mitrovica (Kosovo), Mostar (Bosnië-Herzegovina) en Struga (Macedonië) samen speelden.

Een aantal bandleden was zo jong dat ze nooit in Joegoslavië heeft gewoond. Hele generaties zijn nu opgegroeid zonder contact met ‘de andere kant’ en leven in omgevingen waar etnische vooroordelen en geweld de boventoon voeren. Samen spelen brengt de jongeren dichter bij elkaar.

Het eerste rockzomerkamp in 2008 leidde tot de oprichting van de Mitrovica Rock School, een initiatief van IKV Pax Christi, de Kosovaarse organisatie Community Building Mitrovica, Musicians without Borders en de Fontys Rockacademie. Sindsdien hebben driehonderd jongeren les gehad aan de school en hebben ruim honderdtwintig Servische en Albanese tieners uit de verdeelde stad samen in gemengde bandjes gespeeld tijdens de jaarlijkse zomerkampen.

Voor Mostar is de oprichting van een Rockschool nieuw. Mostar is een echte muziekstad, met een jaarlijks Mostar Blues Festival en veel regionaal bekende bands als Dubioza Kolektiv en Zoster. Muzikanten van deze bands zullen aan de Rock School werken als docenten en coördinatoren, and hadden hun eerste muzikale ontmoeting met de jongeren tijdens het zomerkamp in Skopje.

Ook Blerta, de zangeres van de Mitrovica band The Architects, die vorig jaar op de Pax-it Nacht van de Vrede optrad, liet zich weer horen. Kijk voor meer informatie over het concert op de blog van de Zomerschool.

Lees ook het persbericht over dit evenement, en bekijk ons programma in Mitrovica.

.

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Balkan

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.