paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/jan-gruiters-stopt-als-algemeen-directeur-pax

Jan Gruiters stopt als algemeen directeur PAX

05-03-2019

Jan Gruiters stopt op 1 oktober aanstaande als algemeen directeur van PAX. Gruiters: “Ik heb besloten een stap terug te doen en ruimte te maken voor een opvolger. Het is goed dat nieuwe mensen het roer overnemen en hun stempel kunnen zetten op het vredeswerk.”

Gruiters (1956) begon op 1 januari 2000 als directeur van Pax Christi na eerder al verschillende functies te hebben gehad bij de vredesbeweging. Onder zijn leiding bundelden IKV en Pax Christi hun krachten in wat nu bekend staat als PAX. PAX heeft zich ontwikkeld tot een gerenommeerde en invloedrijke vredesorganisatie. De organisatie is actief in 15 conflictgebieden; er werken op dit moment 150 mensen.

Gedurfd

Waar andere organisaties te lijden hadden onder groeiende concurrentie en opeenvolgende bezuinigingen bleef PAX doorgroeien in omvang, kwaliteit en invloed. Volgens Gruiters is dat vooral te danken aan de gecommitteerde collega’s en partners van PAX die gedurfde initiatieven nemen en overtuigende resultaten behalen.

Groeiende steun

Ook in Nederland draagt PAX bij aan een meer vreedzame en inclusieve samenleving. PAX werkt daarbij samen met een kleine 100 lokale Ambassades voor Vrede en 50.000 mensen die bijdragen aan acties. Gruiters: “Ik ben enorm blij met de groeiende steun voor PAX in de Nederlandse samenleving. Ook in Nederland is er behoefte aan verbinding en dialoog en PAX kan daarbij een rol spelen.”

Echte bruggenbouwer

Marieke de Wal, voorzitter van de Raad van Toezicht: “Wij zijn Jan Gruiters enorm erkentelijk voor wat hij decennialang heeft betekend voor het vredeswerk. Jan is een echte bruggenbouwer, een verbinder, die op uitgesproken professionele en integere wijze leiding heeft gegeven aan PAX en ervoor heeft gezorgd dat de organisatie een uitstekende uitgangspositie heeft voor de nabije toekomst”.

Ervaring en inzicht

Gruiters blijft op de achtergrond tot eind 2020 als beleidsadviseur betrokken bij PAX. Marieke de Wal: “Wij zijn natuurlijk bedroefd dat we afscheid moeten gaan nemen van Jan. Tegelijkertijd zijn we verheugd dat hij zich de komende tijd nog volop zal inzetten voor PAX en wij nog een tijdje gebruik kunnen blijven maken van zijn ervaring en inzichten.” In september zal Jan Gruiters als algemeen directeur afscheid nemen van collega’s en relaties.

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.