paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/istanboel-een-plaats-om-over-vredesactivisme-te-praten

Istanboel: een plaats om over vredesactivisme te praten

18-07-2013

Behalve van de turbulentie van straatprotesten en veelvuldig politieoptreden was Istanboel van 5 t/m 9 juli ook het toneel van een op z’n minst zo levendige bijeenkomst: in samenwerking met het Roemeense PATRIR organiseerde IKV Pax Christi een workshop strategische planning voor haar belangrijkste partners uit de Zuidelijke Kaukasus.

Actieve burgers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties uit de hele regio (inclusief Abchazië, Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Nagorno Karabach en Zuid-Ossetië) bogen zich vijf dagen lang over oorzaken van de conflicten in hun gebieden.  Wat zijn de factoren die ervoor zorgen dat een conflict in stand wordt gehouden? Samen analyseerden de deelnemers systematisch de problemen, stelden ze prioriteiten en maakten ze gezamenlijke plannen voor een vreedzame verandering. De vraag : ‘Wat kan ik daar aan bijdragen’, raakte iedere deelnemer persoonlijk..

Het waren intensieve, lange dagen met diepgaande discussies over vaak pijnlijke vraagstukken van geweld, dreiging, en onverwerkt trauma, maar ook met momenten van verheldering en inspirerende samenwerking.
Concrete resultaten zijn twee gezamenlijke strategische plannen (één rond het conflict over Nagorno Karabach en één voor de Abchazië/Georgië/Zuid-Ossetië context).
Later dit jaar publiceren IKV Pax Christi en PATRIR een handboek voor strategische planning in vredeswerk.

Gender, vrede en veiligheid, Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen,

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.