paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/israel-vraag-het-je-supermarkt

Israël: vraag het je supermarkt

18-11-2014

Er is massaal gehoor gegeven aan onze oproep om je supermarkt te vragen waar de producten, waar nu Israël op staat, nu echt vandaan komen. De vier grote supermarktketens Jumbo, C1000, Plus en Albert Heijn kregen honderden mailtjes en brieven.

De teneur is dat de supermarkten geen politieke keuze willen maken en daarom geen producten willen boycotten. Tegelijkertijd geven de meeste supermarkten aan dat ze meer duidelijkheid wensen van de Nederlandse regering over de wettelijke status van importproducten uit de bezette gebieden. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel heeft de minister hier op aangesproken.

PAX is met de briefschrijvers van mening dat supermarkten ook een eigen verantwoordelijkheid hebben. Consumenten verwachten dat hun supermarkt geen producten uit illegale nederzettingen verkoopt. Producten met het etiket ‘afkomstig uit Israël’ zouden niet uit bezette Palestijnse gebieden mogen komen. Momenteel kunnen supermarkten die garantie niet geven.

Derde Intifada
De problematiek van de nederzettingenpolitiek is een bom onder het vredesproces. Zolang de regering van Israël meer land van de Palestijnen blijft bezetten, is er geen gesprek over vrede mogelijk. Begin november onderstreepten drie Israëlische vredesactivisten die op uitnodiging van PAX in Nederland waren, dat het vredesproces tussen de Israëlische regering en de Palestijnen volledig vast zit en een derde Intifada op uitbreken staat. Oud-ambassadeur Ilan Baruch ging in het televisieprogramma Nieuwsuur in debat met de huidige ambassadeur van Israël, Haim Divon. Baruch is een van de drie vredesactivisten die er met PAX aan werkt om het vredesproces weer op gang te krijgen. Hij was eerder betrokken bij de Oslo-akkoorden uit 1993, destijds ondertekend door de Israëlische Yitzhak premier Rabin en de Palestijnse president Yassar Arafat.

Een selectie van wat klanten aan hun supermarkt schreven:
Door uw klanten de keuzemogelijkheid te onthouden maakt u feitelijk juist de politieke keuze die u zegt te willen vermijden….
U wilt geen Israëlische producten boycotten maar dwingt mij dat dus wel te doen omdat ik de feitelijke herkomst niet kan nagaan
Zolang echter producten uit door Israël illegaal bezette Palestijnse gebieden worden voorzien van een etiket als zijnde afkomstig uit Israël, word ik misleid en kan geen verantwoorde keuze maken..
….Partijen die zich van bestaand groot onrecht distantiëren onder het mom 'wij wensen ons niet met politieke zaken in te laten', zijn eigenlijk collaborateurs met foute systemen en foute landen en houden de status quo, en dus onrecht, waar ook ter wereld, in stand….
….Boycot zou een niet-politieke keuze zijn. Want u houdt zich dan pas gewoon aan de normale regels van het internationaal recht.  Nu steunt u als 'heler' de door het internationale gerechtshof illegaal verklaarde  nederzettingen, die berusten op roof en vernieling van andermans eigendommen en verdrijving van eigenaren

Vraag het je supermarkt

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.