paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/irakese-jongeren-wij-willen-onderwijs-werk-en-inspraak

Irakese jongeren: Wij willen onderwijs, werk en inspraak

21-08-2015

Beter onderwijs, werkgelegenheid en zeggenschap binnen het lokale bestuur. Dat zijn de belangrijkste wensen die ontheemde jongeren uit de Irakese provincie Ninewa vandaag op tafel leggen ten overstaande van provinciale bestuurders, tijdens een mede door PAX georganiseerde conferentie.

Het gaat om jongeren van alle etnische gemeenschappen in het land die gevlucht zijn voor het geweld van ISIS. Het is voor het eerst dat jongeren de gelegenheid hebben hun voorstellen ten overstaan van lokale autoriteiten te presenteren. De conferentie, gehouden in de stad Erbil, is onderdeel van het PAX-programma Kullunia Muwatinun (‘wij zijn allemaal burgers’), dat zich richt op verzoening en dialoog tussen de verschillende Irakese gemeenschappen. De conferentie is een belangrijke uitkomst van trainingen binnen dit programma, waarin jongeren worden gestimuleerd ten overstaan van publiek te pleiten voor verbetering van hun situatie.

Vrijheid van meningsuiting
Hoewel Mosul nog altijd in handen is van ISIS, zijn delen van de provincie Ninewa inmiddels heroverd. De eveneens gevluchte provinciale bestuurders willen in die gebieden verzoeningstrajecten opzetten tussen de verschillende etnische groepen. Nu is dan ook hét moment voor jongeren om hun wensen voor de toekomst op tafel te leggen. Behalve werkgelegenheid en beter onderwijs pleiten zij vandaag ook voor vrijheid van meningsuiting, een oplossing van het conflict tussen de federale en de Koerdische regering over de status van hun provincie, het terugdringen van het wapenbezit en het beschermen van cultureel erfgoed.  

Een stem voor jongeren
Irakese jongeren worden gezien als de belangrijkste slachtoffers van ISIS. Niet alleen vanwege de recrutering door ISIS en milities van jongeren die weinig toekomstperspectieven hebben in het land, maar ook omdat veel gevluchte jongeren emigratie als de enige uitweg zien. Met de conferentie willen PAX en haar partners jongeren letterlijk een stem geven zodat hun perspectieven en wensen kunnen worden gehoord.

Lees hier meer over het programma Kulluna Muwatinin en het werk van PAX in Irak.

Een video van de conferentie vind je op YouTube.

 

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.