paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/irakese-activisten-willen-meer-dan-bommen

Irakese activisten willen meer dan bommen

08-10-2014

Maandag 13 en dinsdag 14 oktober toeren twee Irakese ambassadeurs van vrede in een fel oranje camperbusje door Nederland op zoek naar andere maatschappelijk betrokken activisten. Onder de titel 'Een bakkie met een Irakkie' nodigt vredesorganisatie PAX iedereen uit om onder het genot van een bakkie koffie in gesprek te gaan met beide Irakese vredesactivisten.

De Irakees Zuhair Khaled Lazgeen (26 jaar) en zijn landgenoot Ali Sahib (33 jaar) pleiten deze week in Genève, en volgende week in Nederland voor bescherming van burgers en een beleid waarin mensenrechten van álle minderheden in Irak nageleefd worden. Daarnaast zijn Abdallah Khaled (45), directeur van een Koerdische mensenrechtenorganisatie Al Mesala en Housam Abdallah (42), het hoofd van de Yezidische Broederschap in Genève, Brussel en Nederland.

Alle vier werken ze aan het PAX programma 'Wij zijn allemaal burgers' - Kullina Muwatinin, we are all citizens, een uniek dialoogprogramma dat Irakese burgers stimuleert om zich eerst inwoner van het land te voelen en dan pas yezidi, sjiiet, soenniet, christen of anderszins.

Zuhair werkt als coördinator voor vluchtelingen in de Dohuk provincie in Noord-Irak waar 6 weken geleden een stroom van 600.000 yezidi vluchtelingen op gang kwam. Zelf behoort hij ook tot deze minderheidsgeloofsgroep. Hij helpt met de opvang van vluchtelingen in scholen, onafgebouwde gebouwen en tenten. Ook schrijft hij de verhalen op van mensen in het Sinjar gebergte en van mensen die zijn ontvoerd door IS.

Ali kent Zuhair via het PAX programma 'Wij zijn allemaal burgers' en komt uit de stad Samawah in de provincie al-Muthanna in het zuiden van Irak. Daar waren ooit van 2003- 2005 Nederlandse militairen actief. Ali geeft regelmatig lezingen over mensenrechten op verschillende universiteiten. Hoewel hij niet zelf tot een minderheid behoort, hij is sjiiet, zet hij zich in voor minderheden van wie de mensenrechten geschonden worden.

Ook spreken ze dinsdagavond in het Newscafé in Groningen. Deze avond is samen met de The European Law Students' Asssociation georganiseerd. Tenslotte zijn ze donderdagavond in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam.

Zie ook de Activist Academy Workshop: Hoe kan jij geweldloos verzet in Irak promoten?

Bekijk ook de Facebook pagina van We are all citizens

Een bakkie met een Irakkie

Maandag 13 oktober:
Tilburg: 10:30-11:15 uur, Universiteit van Tilburg, Koopmansgebouw, Warandelaan 2, 5037 AB Tilburg
Rotterdam: 13:30-14:15 uur, Stadhuisplein, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam - Ontmoeting met gemeenteraadsleden en met Koerden uit Rotterdam.
Den Haag: 15:00-15:45, Het Plein, Den Haag Voor het gebouw van de Tweede Kamer en het Ministerie van Defensie

Dinsdag 14 oktober:
Utrecht: 09:00-09:45 uur, Vredenburg, Utrecht
Ommen :10:45-12:30 uur Groepsaccomodatie Zeesse, Zeesserweg 12, Ommen - Ontmoeting met activisten uit Kosovo en Servië die via het Our Future programma in gesprek zijn met Nederlandse studenten. Lunch en uitwisseling van ideeën tussen maatschappelijk activisten.
Giethoorn : 14:15-15:00 uur Grandcafé Fanfare, Binnenpad 68, 8355 BV Giethoorn
Groningen 16:00-17:00 Grote Markt - Ontmoeting met wethouder Roeland van der Schaaf;

 

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Midden-Oosten, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.