paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/irak-hoe-voorkom-je-bijltjesdag

Irak: Hoe voorkom je bijltjesdag?

20-07-2016

PAX is al veel jaren werkzaam in Irak. Na de val van Saddam Hussein is er veel gebeurd. De etnische kaart van Irak is flink door elkaar geschud. Ook door de aanwezigheid van ISIS. Nu deze laatste groep terrein verliest, vrezen veel mensen voor een soort Bijltjesdag.

“Er moet allereerst gewerkt worden aan het herstellen van vertrouwen”, zegt Sam van Vliet, programmaleider Irak. “Niet alleen ISIS is het probleem, maar meer nog de problemen waarvan ISIS zelf een gevolg was. Het gaat om het vertrouwen tussen burgers en hun leiders.”
Jarenlang hebben leiders zich weinig aangetrokken van burgers; recentelijk leidde dat in Bagdad nog tot massale protesten tegen verrijking van politici terwijl burgers gebrek hebben aan van alles. 
Daarom bepleit PAX, dat met andere lokale en internationale organisaties samenwerkt in het Ninevé Pad naar Sociale Cohesie, Co-existentie en Vrede, dat initiatieven en plannen voor opbouw en goed bestuur vanuit de gemeenschappen komen. Onderdeel ervan is dat burgergroepen, en met name die van jongeren, een functie krijgen in het bestuur.
Voorlopig werkt Van Vliet eerst met de afzonderlijke groepen. “Het trauma van de opeenvolgende conflicten zit zo diep, dat je nog niet aan onderling vertrouwen kunt werken. Herstel van de cohesie tussen de groepen gaat nog lang duren.”
En hoewel het mensen ongeduldig maakt, kost dat vooral veel praten. “Iedereen is slachtoffer. Je moet de cirkel van geweld doorbreken. De verschillende groepen moeten hun verhalen over hun lijden uitwisselen, maar nu is dat nog te vroeg.”

Lees meer in dagblad Trouw van 20 juli 2016 of lees het rapport Sinjar After ISIS.  

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.