paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/internationale-katholieke-vredesbeweging-roept-vn-op-palestina-te-erkennen

Internationale katholieke vredesbeweging roept VN op Palestina te erkennen

22-05-2015

Vrede lijkt verder weg dan ooit concludeerden de ruim 160 deelnemers, waaronder vertegenwoordigers van PAX in Bethlehem. Zij waren afgelopen week aanwezig op een jaarlijkse bijeenkomst van Pax Christi Internationaal. Daarin spraken ze hun bezorgdheid uit over het Israëlische beleid ten aanzien van de Palestijnen.

Bilaterale erkenning is een belangrijke erkenning van het recht van de Palestijnen op zelfbeschikking, vindt Pax Christi Internationaal. De stap van het Vaticaan om Palestina te erkennen, werd zeer verwelkomd.

Met de weigering van de nieuwe Israëlische regering om 22% van het land van de voormalige Palestijnse Mandaat te zetten in de nieuwe staat Palestina, roept Pax Christi Internationaal de VN-lidtstaten op  Veiligheidsraad Resolutie 242 uit te voeren. Deze resolutie verplicht Israël zich terug te trekken uit de bezette gebieden sinds 1967.
 
De Israëlische regering blijft nieuwe nederzettingen bouwen en maakt uitbreiding van bestaande nederzettingen mogelijk. Beiden zijn schendingen van het internationaal humanitair recht. Daarom zou alle samenwerking met de bezetting moeten stoppen. Derden, waaronder de Verenigde Staten, de Russische Federatie en de EU-lidstaten moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor het waarborgen van het respect voor het internationaal recht. Om te voorkomen dat nederzettingen rendabel zijn, moet de handel in producten daarvan worden verboden. Nu Palestina lid is van het Internationaal Strafhof, kunnen ook oorlogsmisdaden worden veroordeeld.
 
Diverse deelnemers aan de Pax Christi vergadering, die uit vijf continenten kwamen, woonden de Nakba herdenking in Bethlehem bij. Deze herdenking herinnert aan de 750.000 Palestijnen die werden verdreven of zijn gevlucht in 1947/1948, en is tevens een bijeenkomst voor de Palestijnen die ook nu te maken hebben met dreigende uitzetting. Ze bezochten vluchtelingenkampen en boeren in de dorpen in de Jordaanvallei en in het zuiden van Hebron. Daar verwachten de boeren dat het Israëlische leger hun huizen, watersystemen en stallen vernietigen als de internationale gemeenschap niet handelt om dergelijke schendingen van het internationaal recht te voorkomen.
 
Pax Christi International moedigt Palestijnse en Israëlische mensenrechten en vredesorganisaties om hun werk voort te zetten voor een rechtvaardige vrede in het Midden-Oosten op basis van de mensenrechten en het internationaal recht en verkondigt zijn solidariteit met deze groepen. Pax Christi moedigt alle pelgrimages naar het Heilige Land te gaan met de lokale bevolking van Palestina. Zonder hoop en visie en solidariteit is er noch voor de onderdrukten noch voor de onderdrukker een uitweg uit het geweld. Het is de internationale verantwoordelijkheid van Pax Christi om voor het leven te staan en een uitweg te vinden uit de oorlog en de cultuur van de dood.

Lees ook de slotverklaring van Pax Christi Internationaal.

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.