paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/ingrijpen-in-syrie

Ingrijpen in Syrië?

07-08-2013

De burgeroorlog in Syrië duurt onverminderd voort. Moet het Westen iets doen? Zo ja, wat dan? Jan Jaap van Oosterzee en Suzanne Leurs van IKV Pax Christi pleiten voor (beperkt) militair ingrijpen, met als voornaamste doel burgerbescherming.

Een regering die niet in staat of niet bereid is haar eigen bevolking te beschermen tegen oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, verliest haar claim op de soevereiniteit over haar grondgebied. Dat geldt zeker voor een regering die haar eigen bevolking doelbewust bestookt met jachtvliegtuigen en raketten.

De internationale gemeenschap moet bij misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in beginsel bereid zijn de verantwoordelijkheid tot bescherming van de burgerbevolking op zich te nemen en 'collectief, tijdig en beslissend' op te treden, in het uiterste geval ook met militaire middelen.

Het Syrische regime heeft zich in de twee jaar dat de volksopstand nu gaande is, ontpopt als de grootste vijand van de bevolking. Militair ingrijpen om al-Assad de toegang tot het Syrische luchtruim te ontzeggen is daarom noodzakelijk om de Syrische burgers te beschermen.

Lees verder in 'The world community has failed the Syrian people' (pdf)

Dit artikel verscheen onlangs in Atlantisch Perspectief 2013 nr. 5
 

Gender, vrede en veiligheid, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.