paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/in-memoriam-jeanne-wesselink-steenhof

In memoriam Jeanne Wesselink-Steenhof

27-05-2019

Op 21 mei 2019 overleed Jeanne Wesselink-Steenhof. Zij was bij de eerste bijeenkomst van Pax Christi in Lourdes in 1949 en betrokken bij de oprichting van Pax Christi Nederland.

Net als haar man Herman Wesselink kende Jeanne Steenhof de ontberingen van de oorlog. Zij moest met haar familie in 1944 te voet vluchten voor haar leven. Om dan nog maar 4 jaar na het einde van de oorlog met 25 duizend jongeren uit 34 landen, waaronder veel Duitsers, samen te komen in Lourdes was helemaal niet vanzelfsprekend. ‘Iedereen had de oorlog meegemaakt. Sommigen als soldaat. Soms gingen je ogen wijd open als je hoorde wat anderen hadden gedaan en doorstaan. Tijdens die internationale ontmoeting vertelde iedereen over zijn eigen land, en liet soms ook film of foto’s zien. Je vertelde wat de oorlog aan schade had aangericht in je land….We hadden een heel intens contact met elkaar.’

Oprichting Pax Christi

Op 5 mei 1948 wordt Pax Christi opgericht tijdens een bijeenkomst in de wachtkamer derde klasse op het station Utrecht. Toch had het niet veel gescheeld of een landelijke Pax Christi had nooit het licht gezien. Mede door de inspirerende doortastendheid van Jeanne in Nijmegen werd Pax Christi Nederland werkelijkheid en zou zij uitgroeien tot een van de beeldbepalende sociale bewegingen in het naoorlogse Nederland.

In 1988 herinnert Ben Schennink zich in een boek over veertig jaar Pax Christi, hoe Jeanne en vele anderen binnen Pax Christi in beweging kwamen uit hun hoop en hun vrees voor de toekomst van Europa. Ze waren ervan overtuigd dat de Europese volkeren de verzoening en vriendschap nodig hadden en hadden zelf ervaren dat dat mogelijk was. Ook vormde zich bij Pax Christi een streven naar politieke samenwerking in Europa. ’Voor vrede was nodig dat mensen en staten over de nationale grenzen heen met elkaar verzoend werden’. De jonge Pax Christi leden wilden dat ideaal zichtbaar en mogelijke maken. Jeanne beschreef met Herman deze inzet in 'De Gelderlander' in 1949. Naar hun mening konden Pax Christi leden  "...in een zuiver geestelijke beweging van gebed en bezinning een achtergrond vormen, waartegen alleen het werk van de voormannen van een vernieuwd Europa op christelijke basis ... iets voor de toekomst kan betekenen".

Ook later is Jeanne actief gebleven voor Pax Christi en was betrokken bij de fameuze voettochten.

In 2015 ontving zij uit de handen van Bisschop Gerard de Korte het eerste exemplaar van Mensen van Goede Wil’, over de geschiedenis van Pax Christi. Zij is waarschijnlijk de laatste die ons nog over dat begin kon vertellen.

Jeanne Wesselink-Steenhof werd 100 jaar. 

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.