paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/in-de-val-in-libanon

In de val in Libanon

15-06-2016

De Libanese autoriteiten herzien hun beleid ten aanzien van Syrische vluchtelingen drastisch en sturen hen soms zelfs terug de oorlog in. Het strenge beleid draagt er aan bij dat de Libanese samenleving vluchtelingen als een veiligheidsgevaar zien. Dat ondermijnt de stabiliteit en de sociale samenhang in het land. De mensenrechten en veiligheid van de Syrische vluchtelingen zijn in het geding.

Libanon telt nu 1,5 miljoen vluchtelingen op een bevolking van 4 miljoen, het overgrote deel bestaat uit vluchtelingen uit buurland Syrië. Het heeft dan ook meer Syrische vluchtelingen opgenomen dan de hele Europese Unie bij elkaar.

Ondermijning stabiliteit
Kinderen van vluchtelingen worden niet geregistreerd, vluchtelingen mogen niet werken en het wordt hen vrijwel onmogelijk gemaakt een bestaan op te bouwen in Libanon. Door het instellen van een avondklok, razzia’s, arrestaties roept de aanwezigheid van Syrische vluchtelingen bij de Libanese bevolking het beeld op dat vluchtelingen de veiligheid van het land bedreigen. Dat ondermijnt de stabiliteit en de sociale samenhang in het land.

In het rapport Trapped in Lebanon dat vandaag is gepubliceerd roepen PAX en de Libanese organisatie Alef zowel de Libanese autoriteiten als de internationale gemeenschap op politieke wil en moed te tonen en vluchtelingen humaan te behandelen.

Download het rapport Trapped in Lebanon.

 

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.