paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/ikv-pax-christi-documentaires-genomineerd-voor-awards

IKV Pax Christi documentaires genomineerd voor awards

10-10-2011

Twee korte films van IKV Pax Christi zijn genomineerd voor de Peace and Sports Award 2011 van de Prince Albert Foundation en Bristol Special Encounters Film Festival 2011.

De documentaire ‘Peace Beyond Borders’ over het IKV Pax Christi programma Peace & Sports is genomineerd in de categorie Special Jury Prize van de Peace and Sports Award 2011 van de Prince Albert Foundation in Monaco. Voor dit project is in samenwerking met de Nederlandse Sport Alliantie een documentaire gemaakt over de kracht van ontmoeting en sport om mensen op een laagdrempelige manier bijeen te brengen.

De film illustreert hoe jonge krijgers uit Soedan, Kenia en Oeganda door de partnerorganisaties van IKV Pax Christi gestimuleerd worden om op te houden met veeroof en niet meer met kogels te schieten op elkaar, maar alleen op sportief gebied de competitie aan te gaan. Op 27 oktober wordt bekend of de documentaire de Award gewonnen heeft.

Peace Beyond Borders from Jisk Film on Vimeo.

De animatiefilm ‘When the dust settles’ van IKV Pax Christi en de International Coalition to Ban Uranium Weapons is genomineerd voor de Animated Encounters Grand Prix Award, die deel uitmaakt van de Bristol Special Encounters Film Festival 2011. Het festival zal plaatsvinden van 16 - 20 November 2011, in Bristol, UK. Met deze nominatie hopen wij nogmaals de aandacht te vestigen op het belang van een moratorium op gebruik van verarmd uranium totdat duidelijk is wat de lange termijn gevolgen zijn voor mens en milieu.

Het gebruik van verarmd uraniummunitie in onder andere de Balkanoorlog en de Golfoorlogen in Irak, heeft geleid tot veel meldingen van gezondheidsklachten van burgers en veteranen. Deze klachten zijn te wijten aan het gebruik van deze licht radioactieve en chemisch toxische munitie. Deze animatiefilm geeft meer inzicht in de complexiteit van de discussie rondom het gebruik van verarmd uranium. IKV Pax Christi pleit voor transparantie over het gebruik van deze munitie en voor technische assistentie in gebieden waar het gebruikt is.

 

Omstreden wapens en wapenhandel, Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.