paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/ikv-pax-christi-bij-conferentie-over-killer-robots

IKV Pax Christi bij conferentie over killer robots

08-11-2013

Tijdens de Conventie over Conventionele Wapens (CCW) op 14 en 15 november in Genève staat het onderwerp killer robots hoog op de agenda. IKV Pax Christi is erbij als medeoprichter van de campagne Stop Killer Robots.

De campagne Stop Killer Robots is er sinds haar oprichting in april dit in een razend tempo in geslaagd om het onderwerp autonome wapens op de kaart te zetten. En dat is maar goed ook: killer robots moeten verboden worden voordat deze wapens het levenslicht zien. Killer robots zijn volledig autonome wapens die zonder dat er sprake is van betekenisvolle menselijke controle zelf hun doeleinden selecteren en uitschakelen.

VN-mandaat
Inmiddels zijn er 30 staten, waaronder Nederland, die hun bezorgdheid hebben uitgesproken over deze ontwikkeling. Er is alleen nog geen internationaal forum waarin staten officieel over dit onderwerp spreken. Het is een nieuw onderwerp en dat vereist een nieuw mandaat binnen de VN om er over te praten. De Conventie over Conventionele Wapens (CCW) zou zo'n forum kunnen zijn. De CCW vergadert 14 en 15 november in Genève en zal naar alle waarschijnlijkheid komen met een voorstel hoe de CCW dit issue in 2014 op haar agenda wil zetten. Dit is een belangrijke volgende stap op weg naar een verbod op killer robots.

IKV Pax Christi is een van de initiatiefnemers van de Stop Killer Robots campagne en is in Genève aanwezig om te pleiten voor een krachtig VN-mandaat. Naast het voeren van gesprekken met diplomaten, organiseren we op 13 november bij de VN een internationale persconferentie en zit IKV Pax Christi een diplomatiek evenement voor.

Lees hier meer over onze campagne tegen killer robots.

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.