paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/ik-zag-mensen-die-er-niet-meer-als-mensen-uitzagen

'Ik zag mensen die er niet meer als mensen uitzagen'

09-06-2015

In de zomereditie van PAX Magazine een ooggetuigeverslag 70 jaar na de eerste atoombom op Hiroshima door de nu 83-jarige Setsuko Thurlow. Ze stelt alles in het werk om kernwapens uit de wereld te krijgen.

Puur geluk. Een andere verklaring heeft de 83-jarige Setsuko Thurlow niet voor het feit dat zij op 6 augustus 1945 als 13-jarig meisje de atoombom op Hiroshima overleefde, terwijl ze zich op slechts een kilometer van het punt van inslag bevond. Nooit zal de in Canada woonachtige Japanse vergeten hoe haar tienerleven letterlijk in één klap veranderde. Tijdens het gesprek hoeft Setsuko dan ook nauwelijks naar woorden te zoeken. Met huiveringwekkende precisie beschrijft ze die fatale dag, waarop ze samen met dertig medeleerlingen aan het werk was op het hoofdkantoor van het leger.

Lees het hele verslag in de zomereditie van PAX magazine.

Abonneer je gratis op PAX Magazine of lees het online.

Meer in PAX Magazine:

'De vrede moet je vieren'
Op Bevrijdingsfestival verven bezoekers in de PAX stand een vredesspandoek en denken ze aan de Tweede Wereldoorlog, maar ook aan de oorlogen die nu nog woeden in de wereld.

'Drones zijn oneervolle moordmachines'
Wat zijn de gevaren van bewapende drones? Voormalig drone-piloot Brandon Bryant bestuurde zes jaar lang een drone en stelt indringende vragen bij dit wapen.

De kwestie: heeft de 'like' op facebook zin?
Twee academici, Lucas Meijs uit Rotterdam en Lau Schulpen uit Nijmegen, kruisen de degens over de kwestie of een like op Facebook nu ook echt actievoeren is.

'Geven aan vrede via het testament
Een Norbertijner monnik die PAX al volgt sinds de tijd van de voettochten, geeft aan waarom geven voor vrede belangrijk is.

De column van Jan Gruiters: Wanordelijke wapenwedloop

De rubriek Op reis met PAX medewerker Krista van Velzen, lobbyist en campaigner Nucleaire Ontwapening.

 

Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.