paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/hou-je-ogen-op-idlib

Hou je ogen op Idlib

24-05-2019

Een wereldwijde actie #EyesOnIdlib moet beleidsmakers erop wijzen dat ze alles moeten doen om de aanvallen op burgers en ziekenhuizen in Idlib, Syrië te stoppen.

Met 42 Syrische en internationale organisaties dringt PAX aan op onmiddelijke actie door onder andere de VN Veiligheidsraad. Drie miljoen mensen zijn in het nauw gedreven in het noordwesten van Syrië. Het is het laatste deel van Syrië, ongeveer zo groot als de provincie Utrecht, dat nog in handen is van gewapende oppositiegroepen. 

Hulpverleners ter plekke zeggen dat de beschietingen in de afgelopen acht jaar nog nooit zo erg zijn geweest en spreken van de grootste humanitaire catastrofe die te gebeuren staat. Ironisch genoeg besteedde juist deze week de Verenigde Naties aandacht aan 20 jaar 'Bescherming van Burgers'.  De oproep van de 43 organisaties is om #ProtectionofCivilians om te zetten in daden. 

De leden van de Veiligheidsraad moeten hun verschillen opzij zetten. Rusland en Turkije moeten zich aan hun afspraken over een gedemilitariseerde zone houden. De leiders van de top in Istanbul Frankrijk, Duitsland, Rusland en Turkije moeten aandringen op een staakt-het-vuren tussen de strijdende partijen iin Idlib. 

Lees het volledige statement van de 43 maatschappelijke organisaties hier.  

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.