paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/het-nederlandse-debat-over-srebrenica

Het Nederlandse debat over Srebrenica

06-06-2011

De arrestatie van Ratko Mladic heeft ook het debat weer opgerakeld over de rol van de Nederlandse troepen in Srebrenica en de betrokkenheid van de Nederlandse regering in juli 1995.

Vanaf de zomer van 1995 worstelt Nederland met Srebrenica. Nederland heeft – terecht – voet bij stuk gehouden en geëist dat Ratko Mladic moest worden gearresteerd en uitgeleverd, maar tegelijkertijd laat onze politiek de prangende vragen over de Nederlandse medeverantwoordelijkheid onbeantwoord.

In het (Engelstalige) artikel ‘Rekindling the National Debate: How Public and Private Recognition Can Shift the Dutch Discourse on Srebrenica’ schetst Dion van den Berg hoe het debat in Nederland zich de laatste jaren heeft ontwikkeld. Waarom is de Nederlandse regering niet bereid om gehoor te geven aan de oproep van het Europees Parlement om jaarlijks op 11 juli een Srebrenicaherdenking te organiseren? Waarom vond demissionair minister Van Middelkoop op 11 juli 2010 geen tijd om in Srebrenica ook een gesprek te voeren met de overlevenden en nabestaanden?

 

Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Nederland, Europa

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.