paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/herziening-kernwapenbeleid-van-de-vs-onverantwoordelijk

Herziening kernwapenbeleid van de VS onverantwoordelijk

02-02-2018

De herziening van het kernwapenbeleid van de VS dat vandaag bekend is gemaakt, de zogenaamde Nuclear Posture Review (NPR), is onverantwoordelijk en gaat in tegen de nucleaire ontwapeningsbelofte.

Het nieuwe kernwapenbeleid van de VS vergroot de rol van kernwapens in het veiligheidsbeleid van de VS, ondanks dat in het kader van het Non-Proliferatieverdrag juist is beloofd die rol te verkleinen. Het nieuwe beleid suggereert zelfs dat de drempel voor het gebruik van kernwapens verlaagd moet worden. Deze bereidheid om kernwapens in te zetten stimuleert andere landen ook naar het bezit van kernwapens te streven. Het maakt kernoorlog waarschijnlijker en het laat aan de rest van de wereld zien dat het gebruik van kernwapens acceptabeler is.

In de  Nuclear Posture Review wordt ook het maken van een nieuw kleiner type (en daarmee gemakkelijker bruikbaar) kernwapen genoemd. Dit terwijl de VS al kleinere kernwapens heeft. Dit soort nieuwe kernwapens zijn nergens goed voor. Ze zorgen er alleen voor dat de kans dat kernwapens écht worden ingezet toeneemt. Er ontstond veel ophef toen het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding aankondigde een training te organiseren voor hoe de nationale gezondheidszorg kan reageren als een kernwapen zou worden gebruikt. Het is echter door de internationale gemeenschap al vaak vastgesteld dat hulp bij een kernaanval niet mogelijk is.  Het feit dat zelfs kleine kernwapens catastrofale transnationale gevolgen zouden hebben, is een van de redenen dat de meeste landen overeen zijn gekomen dat kernwapens illegaal moeten zijn. Bovendien is er een enorm risico dat het gebruik van ‘kleine’ kernwapens escalatie naar het gebruik van grote kernwapens zou kunnen veroorzaken.

Bondgenoten van de VS, vooral de landen met een speciale relatie (zoals de NAVO-landen zoals Nederland die stationering van Amerikaanse kernwapens toestaan op hun grondgebied), zouden zich hiertegen moeten uitspreken. Het is onverantwoordelijk bondgenoten te laten dreigen met het gebruik van kernwapens zonder daartegen te protesteren.

Verstandige landen zijn landen die werken aan het versterken van de norm tegen kernwapens. Ze dreigen niet met het gebruik van kernwapens, en staan niet toe dat daar namens hen door anderen mee wordt gedreigd. Verstandige landen zien in dat er een duidelijke weg is naar het eind van alle kernwapens en zijn bereid hiernaartoe te werken. Om deze reden blijft PAX alle landen aanmoedigen de norm tegen kernwapens sterker te maken door het wereldwijde verbod op kernwapens te tekenen. 

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.