paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/grote-vis-gevangen-maar-vergeet-de-kleintjes-niet

Grote vis gevangen, maar vergeet de kleintjes niet

22-07-2008

Vredesorganisatie IKV Pax Christi is buitengewoon blij met de arrestatie van Radovan Karadzic, de man die onder meer de genocide van Srebrenica, in juli 1995, bedacht. Uit alle reacties die IKV Pax Christi verzamelde, blijkt dat het onverwacht kwam. Een grote vis is gevangen, maar dit mag de aandacht voor de kleinere vissen niet doen verslappen, is de reactie van enkele betrokkenen uit Bosnië Herzegovina.

De voorzitter van het IKV, Jan Pronk is benieuwd naar het proces dat het Joegoslavië-Tribunaal zal voeren. Karadzic is aangeklaagd voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Pronk prijst minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) die in Brussel stevig vasthield aan de eis aan Servië om mee te werken met het Joegoslavië-tribunaal, voordat het EU-lidmaatschap in zicht zou komen. “Verhagen stond onder grote druk van de EU-lidstaten en hield toch vast aan de harde noodzaak voor Servië om de verdachten uit te leveren.” Ook een woordvoerdster van de Vrouwen van Srebrenica, Sabaheta Fejzic, zegt in een eerste reactie dat zij blij is dat Nederland voorwaarden bleef stellen. Ze voegt eraan toe: “Het proces moet sneller gevoerd worden dan het langslepende proces tegen Milosevic.”

Pronk, in de jaren negentig minister voor Ontwikkelingssamenwerking, heeft nu meer hoop dat ook de oud-legerleider Ratko Mladic wordt aangehouden. Maar het meest heeft hij uitgekeken naar de berechting van Karadzic als architect van de misdadige gebeurtenissen jegens de Bosniërs. “Karadzic weet meer.”

Ook in kringen van Dutchbat is men blij met de arrestatie van Karadzic. Henry van de Belt: "Zijn arrestatie is erg belangrijk. Ik had het niet meer verwacht, want die man weet zo veel. Hij kan ook veel vertellen over het optreden van de internationale gemeenschap. Misschien heeft ook wel geholpen dat de Nederlandse regering de poot heeft stijf gehouden en is blijven hameren op arrestatie van Karadzic en Mladic."

Van de Belt is het afgelopen jaar meerdere malen teruggegaan naar Srebrenica, het eerst in oktober 2007 samen met Kamp Westerbork en IKV Pax Christi. Ook bij de herdenking van Srebrenica, anderhalve week terug in Potocari, was hij erbij. Hij hoopt dat de berechting van Karadzic ook de discussie over Srebrenica in Nederland opnieuw aanzwengelt. "We waren niet verantwoordelijk voor de genocide, maar we waren er wel bij betrokken. Er zijn nog veel vragen die beantwoord moeten worden."

Reacties van partners van IKV Pax Christi in Bosnië:

Hajra Catic, voorzitster van de vereniging ‘Vrouwen van Srebrenica’:
“Ik had de hoop verloren dat hij ooit gepakt zou worden. Hopelijk zal ook Mladic nu sneller gepakt zal worden. Niemand kan onze kinderen teruggeven, maar we zijn toch tevreden, een klein deel van de gerechtigheid waarvoor we vechten, is nu binnen.”

Abdurahman Malkic, burgemeester van Srebrenica:
“Eindelijk is het dan gebeurd, eindelijk! Ik heb niet de illusie dat we de gehele waarheid te weten zullen komen, maar we hopen dat we de weg naar de waarheid nu sneller af kunnen lopen.”

Hasan Nuhanovic, voormalig Dutchbat tolk is pessimistischer:
“Er is geen plaats voor euforie. Ik ben bang dat met de vangst van deze grote vis, de aandacht voor de lokale oorlogsmisdadigers die de genocide van Srebrenica uitgevoerd hebben, zal verslappen. Er zijn 12.000 mensen aangeklaagd, maar de rechtbanken hier zijn er lang mee bezig.”

Vehid Sehic, de voorman van ‘Forum of Tuzla Citizens’:
“Er rust een grote verantwoordelijkheid op de rechtbanken in Bosnië, Servië en Kroatië om de processen tegen de lokale uitvoerders van de oorlogsmisdaden door te zetten. Er mag geen sfeer ontstaan dat het met deze zaak tegen Karadzic nu afgerond is.”

Krsto Stjepanovic, een Serviër uit Srebrenica:
“Het was de hoogste tijd dat Karadzic gearresteerd wordt. Zijn beleid heeft mijn leven verwoest. Zijn arrestatie redt mijn leven.”

Nieuwe perspectieven voor Bosnië en regio
In het Servisch deel van Bosnië-Herzegovina, de zogenaamde Republika Srpska, komt nu – aldus IKV Pax Christi - de weg vrij voor een versnelling in het hervormingsproces. Het feit dat Mladic en Karadzic nog niet gearresteerd waren, lag al die jaren als een verstikkende deken over de Republika Srpska. Velen voelden zich altijd nog geïntimideerd door hun voormalige leiders, anderen volhardden in hun nationalisme en bespotten de internationale gemeenschap omdat die niet in staat was om twee personen te vinden en te arresteren. De arrestatie van Karadzic zal het mogelijk maken om op een meer overtuigende wijze afstand te nemen van het nationalisme en stappen te zetten in de richting van Europese integratie. Daarnaast kan er van de arrestatie van Karadzic een belangrijke impuls uitgaan voor het proces van waarheidsvinding.

 

Europa

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.