paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/grote-verschillen-in-maatschappelijk-beleid-verzekeraars

Grote verschillen in maatschappelijk beleid verzekeraars

17-11-2016

De tien grootste levensverzekeraars in Nederland verschillen sterk als het gaat om duurzame beleggingen. Dit blijkt uit een vandaag verschenen rapport van de Eerlijke Verzekeringswijzer, waar PAX onderdeel van is.

Op het gebied van duurzame beleggingen scoren Achmea, ASR en Vivat het hoogst, maar ook APG (Loyalis) en Allianz hebben in het afgelopen jaar veel verbeteringen doorgevoerd. Het beleid van Delta Lloyd is licht verbeterd, terwijl NN Group een stuk minder goed scoort dan vorig jaar. Aegon, Generali en Legal & General scoren onverminderd slecht.
 
De Eerlijke Verzekeringswijzer, een initiatief van PAX, Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie en Oxfam Novib, onderzoekt jaarlijks het verantwoord beleggingsbeleid van tien verzekeraars aan de hand van 21 thema's en sectoren, zoals wapens, klimaatverandering, olie en gas, bosbouw, mensenrechten, corruptie en dierenwelzijn. Zeven van de tien onderzochte verzekeraars hebben een twijfelachtig tot zeer slecht wapenbeleid.

Verbeterd investeringsbeleid bij Achmea, Allianz, APG, ASR en Vivat
Achmea, Allianz, APG, ASR en Vivat verbeterden hun beleid op ten minste zeven van de 21 onderwerpen. Zo hanteren Achmea en Vivat voortaan het uitgangspunt dat bedrijven waarin zij beleggen geen nieuwe activiteiten starten in gebieden waar waterschaarste heerst en waar deze activiteiten zouden wedijveren met de behoeften van lokale gemeenschappen. Allianz vindt boren in het Noordpoolgebied onacceptabel. Deze verzekeraar laat voor het eerst een groot aantal verbeteringen zien.

Aegon, Delta Lloyd, Generali, Legal & General en NN Group vrijwel inactief
De inspanningen van Aegon, Delta Lloyd, Generali, Legal & General en NN Group bleven ver achter bij die van de andere verzekeraars. Alleen Delta Lloyd voerde verbeteringen door die tot twee hogere scores leidden: voor het beleid op bonussen en het beleid op elektriciteitsproductie.

NN Group haalde weliswaar drie hogere scores dan vorig jaar, waaronder die voor het mensenrechtenbeleid en voor transparantie, maar hier stonden elf lagere scores tegenover. Dit heeft te maken met de afsplitsing van NN Group van ING. Het beleggingsbeleid van Aegon, Generali en Legal & General is over de hele linie slecht te noemen.

Kijk hoe jouw verzekeraar scoort. Ben je tevreden? Stuur een compliment!
Ontevreden? Stuur een klacht!

Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.