paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/grote-banken-nog-steeds-mistig-over-hun-investeringen

Grote banken nog steeds mistig over hun investeringen

07-11-2013

De vier grootste banken van Nederland, ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Bank, zijn niet transparant over hun investeringen, hun eigendomsstructuur, in welke landen ze belasting betalen en hun lobbyactiviteiten richting overheden. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde praktijkonderzoek ‘Transparantie en Verantwoording’ van de Eerlijke Bankwijzer, waar IKV Pax Christi onderdeel van is.

ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Bank zijn onvoldoende transparant over hun leningen aan bedrijven en overheden. De vier grote banken en Aegon en Delta Lloyd publiceren weliswaar overzichten per sector, maar die geven geen goed beeld of en in welke mate een bank investeert in controversiële projecten of bedrijven.

ABN Amro en ING beleggen zelf in aandelen, maar publiceren niet de namen van de bedrijven waarin ze beleggen. SNS Bank belegt in vastgoed maar meldt niet in welke projecten belegd wordt. Aegon belegt als enige bank in beleggingsfondsen maar maakt niet bekend om welke fondsen het gaat. De grote banken rapporteren niet volgens de internationale richtlijnen (GRI) met hoeveel van de bedrijven waarin ze investeren ze een dialoog voeren over sociale en milieuonderwerpen. Rabobank en SNS Bank hebben geen klachtmechanisme dat ook open staat voor mensen die schade ondervinden van bedrijven waarin deze banken financieren.

Dat het anders kan, laten ASN Bank, NIBC, Triodos en Van Lanschot zien. Deze banken zijn over het algemeen opener over hoeveel belasting ze betalen in de landen waar ze opereren en over ondernomen lobbyactiviteiten richting overheden. Ook maken deze banken inzichtelijk welk deel van hun balans aan handelsactiviteiten voor eigen rekening wordt besteed. Aegon, Delta Lloyd en Van Lanschot publiceren lijsten van bedrijven die worden uitgesloten van investeringen; ASN Bank en Triodos publiceren daarnaast lijsten van alle bedrijven waarin wél wordt geinvesteerd. De grootste vier banken publiceren geen van beide lijsten.

Positief is dat alle banken sinds medio 2012 hun duurzaamheidbeleid publiceren. Daarnaast zijn vrijwel alle banken open(er) geworden over hun bonusbeleid, ook wat betreft uitzonderingen in hun beleid.

Lees meer over het onderzoek op de site van de Eerlijke Bankwijzer.

Lees ook: Banken en pensioenfondsen investeren 314 miljard dollar in kernwapenproducenten
Lees ook: Eerlijke Bankwijzer: duurzaamheidsbeleid banken verbetert, praktijk blijft uitdaging
 

Gender, vrede en veiligheid, Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.