paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/grootschalig-afluisteren-van-vredesactivisten-colombia-moet-stoppen

Grootschalig afluisteren van vredesactivisten Colombia moet stoppen

26-05-2020

PAX is verbolgen over het grote afluisterschandaal in Colombia, waarbij mensen die strijden voor democratie en mensenrechten worden bespioneerd door leger en overheidsdiensten. Samen met ngo’s en vakbonden, verenigd in het Colombia Platform, roepen we president Duque op om in te grijpen. De uitvoering van het vredesakkoord verloopt al verre van soepel, daar kan onacceptabele en intimiderende spionage van mensen die werken aan vrede niet nog eens bij.

Het schandaal kwam aan het licht toen tijdschrift Semana erover publiceerde (zij zelf zijn ook afgeluisterd) en een lijst van mensen die gevolgd worden openbaar maakte. "Veel van de mensen waarvan door spionage hun gangen zijn nagegaan en van wie profielen zijn aangelegd, waren nauw betrokken bij het vredesproces," zegt Joris van de Sandt, programmaleider Latijns-Amerika bij PAX. "Zij getuigden bijvoorbeeld voor de vredesrechtbank in zaken rond oorlogsmisdaden." De sociale leiders en mensenrechtenverdedigers, van wie er bijna dagelijks worden vermoord, vervullen ook een cruciale rol in de uitvoering van het vredesproces.

Bevelen komen vanuit leger

De slachtoffers van deze spionagepraktijken zijn, naast bijvoorbeeld ook journalisten, mensen die het aandurfden om hun nek uit te steken voor de vrede. Zij zijn door overheid, leger en veiligheidsdiensten in gevaar gebracht. De bevelen tot spionage zijn waarschijnlijk afkomstig uit een hogere hiërarchie van het leger. Wij stuurden Duque, als president de hoogste baas van het leger, een brief waarin we eisen dat de illegale praktijken stoppen. Want het lijkt erop dat de overheid er een rol in heeft en op zijn minst een oogje dichtknijpt bij deze praktijken.

Geweldsspiraal doorbreken

Colombia bevindt zich al in een veiligheidscrisis, veroorzaakt door illegale gewapende groepen. Dit schandaal laat zien dat door falen (of toedoen) van de overheid burgers die strijden voor democratische en mensenrechten nog verder in gevaar komen dan zij al waren. Van de Sandt: "Deze praktijken moet een halt worden toegeroepen om in Colombia de geweldsspiraal eindelijk te kunnen doorbreken."

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.