paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/groeiende-steun-wapenhandelverdrag-door-toenemende-ratificaties

Groeiende steun wapenhandelverdrag door toenemende ratificaties

03-06-2014

Over de hele wereld spreken actievoerders zich uit voor steun aan het wapenhandelsverdrag van de Verenigde Naties. Met foto's en acties willen zij bereiken dat zo snel mogelijk vijftig staten het verdrag ratificeren. Bij dat aantal kan het verdrag in werking treden. De teller staat na vandaag op 42.

Het is vandaag precies een jaar geleden dat het historische wapenhandelverdrag (Arms Trade Treaty) opgesteld werd voor ondertekening. Tien staten, waaronder Australië, België, Luxemburg, Oostenrijk, Samoa, St. Vincent en de Grenadines, ratificeren vandaag het verdrag bij het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. Daarmee voegen ze zich bij een groeiende groep staten die het verdrag al officieel bekrachtigd hebben, waaronder grote wapenexporterende staten als Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.

Misbruikt
Het verdrag houdt in dat als staten wapens willen exporteren, zij eerst moeten kijken of wapens en munitie misbruikt kunnen worden voor mensenrechtenschendingen of schending van het internationaal humanitair recht. Het wapenhandelverdrag is de eerste internationaal bindende overeenkomst om de globale handel in wapens en munitie te reguleren.
Meer dan 500.000 mensen worden jaarlijks gedood door gewapend geweld, en vele miljoenen leven in angst om verkracht, aangevallen of verdreven te worden door de dreiging van wapens.

Betere controle
Het aantal dodelijke slachtoffers in conflicten wereldwijd neemt toe. Dit komt deels doordat de controle op de handel in wapens en munitie slecht gereguleerd is. Het conflict in Zuid-Soedan bijvoorbeeld heeft al duizenden levens gekost en 1,3 miljoen mensen zijn op de vlucht. Tegelijkertijd neemt de stroom wapens naar het land toe en wakkert het geweld aan. Ook in Syrië, Irak en Libië dragen duizenden vuurwapens en munitie bij aan het continue bloedvergieten. Betere controle is en blijft nodig om deze stroom van wapens te stoppen, stelt PAX.

Campagne
PAX heeft internationaal bijgedragen aan de Control Arms campagne en heeft in Nederland samen met Amnesty International en Oxfam Novib meer dan 90.000 handtekeningen opgehaald voor steun voor een sterk en juridisch bindend wapenhandelsverdrag. Nederland heeft het wapenhandelsverdrag getekend en hoopt in het najaar het verdrag te ratificeren.Voor meer informatie over de campagne zie www.controlarms.org

Wil je ook bijdragen aan deze #Raceto50? Doe dan via Twitter of Facebook mee aan de Thunderclap van Control Arms.

www.facebook.com/controlarms

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.