paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/groeiende-bezorgdheid-over-killer-robots

Groeiende bezorgdheid over killer robots

22-10-2013

Staten moeten nú actie ondernemen om te voorkomen dat killer robots ooit het levenslicht zien. Dat zei Nobelprijswinnaar Jody Williams gisteren tijdens een bijeenkomst over autonome wapens in New York van de campagne Stop Killer Robots, waar IKV Pax Christi medeoprichter van is.

Het potentiële gevaar van killer robots heeft de afgelopen maanden tot groeiende ongerustheid geleid bij regeringen, internationale en maatschappelijke organisaties. Volledig autonome wapens bestaan nog niet, maar robotsystemen met een zekere mate van autonomie zijn al in gebruik door de VS, Israël, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea. Eerder dit jaar riep speciaal VN-rapporteur voor buitengewone executies Christof Heyns staten op een onmiddellijk moratorium af te kondigen op volledig autonome wapens. Tijdens een bijeenkomst over zijn rapport in mei dit jaar spraken meer dan 24 landen voor het eerst gezamenlijk over dit issue. Alle waren er over eens dat het vooruitzicht van volledig autonome wapens dringend internationale maatregelen vereiste. Oostenrijk, Egypte, Frankrijk en Pakistan riepen tijdens de algemene vergadering van de VN in september op tot internationale besprekingen over autonome wapens.

Regeringen moeten luisteren naar waarschuwingen van experts en killer robots stoppen voor het te laat is, zei professor Noel Sharkey, hoofd van de International Committee fro Robot Arms Control (ICRAC), eveneens medeoprichter van Stop Killer Robots. “Als we nu niet in actie komen, zijn we misschien niet in staat om de ontwikkeling van autonome wapens op tijd te stoppen.” De ICRAC heeft een verklaring uitgegeven waarin 272 computerexperts, roboticaspecialisten en andere deskundigen oproepen voor een verbod op de ontwikkeling en het gebruik van wapensystemen die zelf en zonder menselijke tussenkomst de beslissing nemen om geweld tot te passen.

In gesprekken met regeringen, militairen, wetenschappers en burgers signaleren de organisaties achter Stop Killer Robots een groeiend ongenoegen over het idee van autonome robots die zelfstandig beslissingen nemen over leven en dood.

Lees hier meer over Killer Robots.

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.