paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/google-stop-samenwerking-met-pentagon

Google, stop samenwerking met Pentagon

15-05-2018

Meer dan 300 academici en onderzoekers in de computerwetenschappen hebben hun solidariteit getoond met Google-medewerkers die protesteren tegen de betrokkenheid van Google met het Pentagon.

De wetenschappers hebben gisteren een open brief gelanceerd om de 3000 Google-medewerkers een steun in de rug te geven. Die protesteerden in april tegen de betrokkenheid van Google bij ‘Project Maven’ van het Pentagon. De boodschap van de Google-werknemers aan de directie was duidelijk: “We believe that Google should not be in the business of war”. Gisteren werd ook bekend dat steeds meer medewerkers van Google ontslag nemen vanwege de betrokkenheid bij de wapenindustrie.

Project Maven maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om videobeelden te interpreteren. Google levert niet alleen de open source 'deep learning' technologie, maar ook technische expertise en assistentie aan het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Het project zou gemakkelijk de basis kunnen zijn voor geautomatiseerde doelherkenning en autonome wapensystemen.

Zeer omstreden
PAX steunt de oproep van de academici en onderzoekers. “Techbedrijven moeten zich realiseren dat samenwerking met militaire projecten verregaande consequenties kan hebben, zoals het bijdragen aan de ontwikkeling van autonome wapens, ook wel bekend als killer robots,” stelt Miriam Struyk van vredesbeweging PAX. “Deze wapens zijn zeer omstreden gezien de vele juridische, ethische en veiligheidsbezwaren. Google’s standpunt is van belang, aangezien techbedrijven een cruciale rol kunnen spelen in het voorkomen van de ontwikkeling van autonome wapens.”

Met alle privégegevens die Google verzamelt, komt de verantwoordelijkheid om niet alleen die gegevens te gebruiken voor eigen toepassingen, maar ook om de maatschappij ten goede te komen. Google heeft als motto ‘Do the right thing’. PAX ziet graag dat Google dit ook in de praktijk brengt.

Zie ook Verbod op killer robots stap dichterbij
Zie ook Alles over killer robots

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.