paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/gevlucht-uit-mosul

Gevlucht uit Mosul

25-08-2016

Nu de strijd om Mosul deze maand verergerd is, komen er per dag zo’n 150 nieuwe gezinnen aan in de vluchtelingenkampen. PAX medewerkster Benoite bezocht Dibega kamp en sprak met vluchtelingen en de leiding van het kamp.

Onze partnerorganisatie Al Mesalla heeft in het kamp twee veilige plekken gecreëerd voor vrouwen.De vrouwen die er komen zijn vaak slachtoffer of getuige geweest van extreem geweld. Hier kunnen ze hun verhaal kwijt en krijgen ze psycho-sociale hulp. Voor sommigen komt die hulp toch te laat. Dit jaar hebben vier vrouwen er zelfmoord gepleegd.

Verhoor
Het kamp ligt op 70 kilometer ten zuidoosten van Mosul. Er wonen ruim 30.000 mensen in het kamp en is daarmee het grootste kamp. Enkele duizenden bivakkeren zonder tent net buiten het kamp. Een van de vrouwen waar ik mee sprak, vertelde me dat ze in de nacht zijn gevlucht  zonder spullen mee te nemen. Alleen hun kinderen konden ze dragen. Na tien uur lopen kwamen ze de Koerdische soldaten tegen. Die onderwierpen hen eerst nog aan een verhoor voor ze doorgelaten werden. Daar werden de mannen gescheiden van de vrouwen en kinderen. De Koerdische troepen zijn bang dat zich ISIS-infiltranten bevinden onder de vluchtelingen.
Als blijkt dat ze geen sympathie voor ISIS hebben, worden ze met hun man herenigd en krijgen ze een tent toegewezen. Soms duurt het ‘verhoor’ twee weken. Als ik het kantoor van de kampleiding uitkom, zie ik drie mannen vastgebonden in een pick-up truck liggen, ze worden verdacht ISIS strijders te zijn.

Taser
Een van de leidinggevenden in het kamp zegt: “Toch zijn er soms nog slechte mensen hier in het kamp. Mensen zijn gehersenspoeld door ISIS en werden gedwongen om slechte dingen te doen.” Veel mensen zijn getraumatiseerd en worden bij het minste of geringste agressief. Ik zag de kampleiding met een ‘taser’, zo’n stroomstootwapen een opstootje uit elkaar slaan. De agressie beheersen is geen gemakkelijke opgave.

Een langere Engelstalige versie van dit artikel staat op ons Midden-Oostenblog Nassama.

Vorig jaar bracht PAX een rapport uit over Mosul: After ISIS
Lees ook: Strijd om Mosul verhevigt, duizenden mensen vluchten

Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.