paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/gemeente-srebrenica-reikt-prijs-uit-aan-ikv-pax-christi

Gemeente Srebrenica reikt prijs uit aan IKV Pax Christi

07-01-2011

Vredesorganisatie IKV Pax Christi en het Waterbedrijf Groningen zijn door de gemeenteraad van Srebrenica onderscheiden met een officiële Dankbetuiging voor de bijzondere bijdrage aan de ontwikkeling van de gemeente Srebrenica.

Tijdens zijn laatste vergadering van 2010, op 22 december, is besloten tot een officiële Dankbetuiging. De verklaring maakt melding van de “bijzondere bijdrage aan de ontwikkeling van de gemeente Srebrenica”. Het voorstel om de twee Nederlandse organisaties te bedanken werd ingebracht door de twee belangrijkste lokale politici, burgemeester Osman Suljic (een Bosnische moslim) en de voorzitter van de gemeenteraad, Radomir Pavlovic (een Bosnische Serviër).

IKV Pax Christi is op tal van manieren in Srebrenica actief. De vredesorganisatie gaf onder andere al vele jaren terug de aanzet tot samenwerkingsrelaties met twee Nederlandse gemeenten: Heumen en Winschoten (nu gemeente Oldambt). De kerngedachte was dat een beter lokaal bestuur ook van belang was voor duurzame terugkeer van vluchtelingen naar Srebrenica. Nog steeds biedt de organisatie ondersteuning bij de verdere ontwikkeling van deze contacten.

Eén van de concrete resultaten van de samenwerking met Winschoten/Oldambt was een langerlopende samenwerking van het Waterbedrijf Groningen met het waterbedrijf in Srebrenica. Gedurende een periode van vijf jaar stelt het Waterbedrijf Groningen per jaar een bedrag van 50.000 Euro beschikbaar voor projecten ter verbetering van de watervoorzieningen in Srebrenica. Deze waterprojecten komen alle groepen burgers ten goede, zowel de Bosnische moslims als ook de Bosnische Serviërs.

IKV Pax Christi is zeer verguld met de dankbetuiging. Programmaleider Puco Danilovic: “Het is een officiële erkenning van het werk dat we samen met tal van partners in Nederland door de jaren heen ontwikkeld hebben. Het is voor ons ook een aanmoediging om met dat werk door te gaan.”

In februari zal Danilovic de dankbetuiging in Srebrenica in ontvangst nemen.

Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Nederland, Europa

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.