paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/gefragmenteerd-jeruzalem

Gefragmenteerd Jeruzalem

01-05-2018

Op 14 mei aanstaande zal de VS haar ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatsen. Daarmee erkent Trump Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. Een hoogst controversiële stap, aangezien deze afwijkt van de internationale consensus dat Israël en Palestina het eerst eens moeten zijn over de status van de stad die zowel door de Israëliërs als de Palestijnen als hun hoofdstad wordt gezien.

In het rapport Gefragmenteerd Jeruzalem, bespreken Palestijnse en Israëlische experts nieuwe Israëlische beleidsvoorstellen en de gevolgen van het huidige demografische beleid voor de Palestijnse buurten.

Sinds de bezetting van Oost-Jeruzalem door Israël in 1967, richtte het Israëlisch beleid zich op een onverdeelde en geïntegreerde Israëlische hoofdstad. Tegelijkertijd werd er bewust gewerkt aan het verzwakken van de Palestijnse aanwezigheid in de stad. Bouwbeperkingen in Oost-Jeruzalem, de constructie van een afscheidingsmuur tussen de stad en de Westelijke Jordaanoever, het herroepen van verblijfsvergunningen en veiligheidsmaatregelen leiden tot steeds verdere fragmentatie en marginalisatie van de Palestijnse gemeenschap in Oost-Jeruzalem. PAX werkt al jaren samen met lokale initiatieven en ngo's om de positie van Palestijnen in Oost-Jeruzalem te versterken.

Het rapport gaat vooral in op voorstellen die de grenzen van de gemeente van Jeruzalem veranderen. Hierdoor zal de positie van de Palestijnse wijken, die vanwege de afscheidingsmuur al afgesneden zijn van het stadscentrum, verder verslechteren.

Het rapport biedt aanbevelingen voor beleid met als uitgangspunt dat een vredige en duurzame oplossing alleen mogelijk is als Jeruzalem een gedeelde hoofdstad is van beide naties, een heilige stad voor de drie wereldreligies, een stad waar de inwoners zich geen vreemden van elkaar voelen.

Lees hier het hele rapport.

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.