paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/geen-eu-geld-voor-killer-robot-projecten

Geen EU geld voor killer robot projecten

22-02-2019

De Europese Unie heeft besloten geen geld te geven aan projecten die dodelijke autonome wapens zouden kunnen ontwikkelen. De beslissing is onderdeel van een breder akkoord over het omstreden ‘European Defence Fund’ (EDF).

“Dit is een belangrijke stap om te voorkomen dat bedrijven deze wapens ontwikkelen”, zegt Daan Kayser, die PAX vertegenwoordigt in de internationale ‘Campaign to Stop Killer Robots’. “Europese landen moeten nu ook op nationaal hun verantwoordelijkheid nemen en subsidie die zou bijdragen aan het ontwikkelen van killer robots verbieden”.

Alhoewel de beslissing van de EU goed nieuws is voor wie zich zorgen maakt over killer robots, is het EDF zelf ook reden tot zorg. Het fonds maakt een duizelingwekkend bedrag van 13 miljard euro vrij om tussen 2021 en 2027 militair-industrieel onderzoek te stimuleren. “Het EDF kan nog steeds projecten rond andere controversiële wapens subsidiëren zonder dat het Europese parlement daar wat aan kan doen”, zegt Kayser.

Vorig jaar nam het Europees Parlement al een resolutie aan die opriep tot een verbod op killer robots. Die resolutie werd aangenomen met een ruime meerderheid van 82%. De resolutie benadrukte het belang van het voorkomen van de ontwikkeling en het gebruik van dodelijke autonome wapensystemen (LAWS), en riep op om internationale onderhandelingen te beginnen voor een juridisch bindend verbod op deze wapens. Die resolutie gaf toen al een duidelijk signaal af aan Europese landen om te werken aan een verdrag dat zorgt dat er altijd menselijke controle is over de kritieke functies van een wapensysteem.

PAX zet zich sinds 2013 in voor een internationaal verbod op de ontwikkeling, productie en inzet van killer robots. Het is goed om te zien dat de EU haar verantwoordelijkheid begint te nemen, zelfs nog voordat een internationaal verbod tot stand is gekomen. PAX ziet deze beslissing als een van de eerste stappen in het proces om betekenisvolle menselijke controle over het selecteren en aanvallen van militaire doelen te garanderen.

Van 25 tot 29 maart zullen landen in Geneve verder discussiëren in de VN over autonome wapens, met als doel mogelijke opties te bespreken om de humanitaire en juridische zorgen over LAWS te adresseren.

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.