paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/geen-deelname-aan-troepen-rondom-iran

Geen deelname aan troepen rondom Iran

24-07-2019

De nucleaire deal tussen Amerika en Iran staat op losse schroeven sinds de Amerikaanse president Trump daar vorig jaar de stekker uit trok. Iran beloofde geen uranium voor kernwapens te verrijken, en in ruil daarvoor zouden de economische sancties tegen het land worden opgeheven. De situatie in de internationale wateren rondom Iran escaleerde toen Iran een Engelse olietanker in beslag nam. PAX roept Nederlandse beleidsmakers op niet mee te gaan in deze escalatie.

Amerika trok zich vorig jaar eenzijdig terug en voert de druk op Iran op o.a. met draconische economische sancties. PAX meent dat de huidige escalatie in de Straat van Hormuz het gevolg is van de Amerikaanse politiek jegens Iran. Meer militaire aanwezigheid maakt de situatie alleen maar meer gespannen. 
Vooralsnog heeft Nederland welwillend gereageerd op het Amerikaanse verzoek en nu ligt er ook een Brits verzoek bij Nederland. 

Weersta de druk

PAX vindt de druk op Iran een politiek spel van Amerika. Een spel dat de politieke inzet van de EU om de nucleaire deal met Iran te redden, ondermijnt. Het regime in Teheran verdient steun noch sympathie. Het schendt mensenrechten, steunt oorlogsmisdadigers en voert een agressief beleid om meer controle in de regio te krijgen. In het belang van burgers in de regio, die al te veel oorlogen en geweld voor hun kiezen hebben gekregen, is verder militaire escalatie echt niet goed. De aanbeveling van PAX aan de Nederlandse parlementariërs is dat zij pleiten voor een politieke strategie om de nucleaire deal met Iran te redden en in te zetten op een mechanisme voor betere communicatie. 

De mensen in de Golf hebben recht op een vrij, veilig en menswaardig bestaan. 

Meer weten? In deze policy brief zetten we alle zorgen uiteen over de toenemende escalatie en daaraan verbonden risico´s en pleiten we voor een andere, meer politieke oplossingsrichting.

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.