paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/geef-onze-wapens-terug-ontwapening-in-zuid-soedan

"Geef onze wapens terug"; ontwapening in Zuid-Soedan

08-05-2013

In maart 2012 is de overheid van Zuid-Soedan in Jonglei, de grootste staat van het land, begonnen met de ontwapening van burgers. De resultaten na een jaar vallen tegen. De bevolking vertrouwt leger en politie niet en wil de wapens terug.

In Jonglei wonen veel veehouders van verschillende stammen die met hun koeien rondreizen op zoek naar voedsel en water. Dit gaat soms gepaard met het stelen van elkaars koeien om zo bijvoorbeeld de bruidsschat voor een vrouw bij elkaar te krijgen. Door de grote beschikbaarheid van vuurwapens in Jonglei vallen hier regelmatig slachtoffers bij. Naar aanleiding van escalerend geweld  tussen stammen eind 2011 / begin 2012 (schattingen van het dodental lopen uiteen tussen 1100 en 3000) besloot de overheid van Zuid-Soedan burgers te gaan ontwapenen.

Na een jaar ontwapening vallen de resultaten tegen. Ongeveer 15.000 wapens (een fractie van het geschatte totaal) zijn nu ingenomen, maar onderzoek leert dat de veiligheid volgens burgers slechts ten dele is toegenomen. Veel inwoners van Jonglei hebben weinig vertrouwen in de voorziening van veiligheid door de staat. En welke alternatieven bestaan er als je de politie en het leger niet voldoende vertrouwt? Juist, je houdt je wapen om je gezin, bezittingen en jezelf te beschermen. Het feit dat er nauwelijks munitie werd ingeleverd bij de wapens zegt misschien al genoeg.

Ook weet de lokale bevolking vaak niet wat er met de ingenomen wapens gebeurt. Zij vrezen dan ook dat ingeleverde wapens uiteindelijk tegen hen gebruikt zullen worden. De vraag wat er moet gebeuren om veiligheid voor burgers te vergroten wordt in recent onderzoek dan ook door ruim 40 procent beantwoord met: "Geef ons onze wapens terug".

Omstreden wapens en wapenhandel, Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.