paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/gebruik-bloedkolen-is-wel-degelijk-gecheckt

Gebruik bloedkolen is wel degelijk gecheckt

05-08-2014

NRC.Next checkt vandaag de centrale stelling in de campagne van PAX dat Nederlandse energiebedrijven ‘bloedkolen’ gebruiken. Mooi, maar de conclusie van de krant dat dit niet te checken valt, klopt niet. Drie jaar diepgaand onderzoek van PAX laat zien dat deze stelling beoordeeld had moeten worden als ‘waar’.

Met de campagne Stop bloedkolen richt PAX zich op de Nederlandse energiebedrijven die grote hoeveelheden steenkool afnemen van de mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco in Colombia. In het onlangs gepubliceerde rapport The Dark Side of Coal van PAX brengen daders en getuigen deze mijnbouwbedrijven in verband met zeer ernstige mensenrechtenschendingen. 

Onder ede
PAX baseert zich in dit rapport op de getuigenissen onder ede van voormalige paramilitaire commandanten en ex-werknemers in diverse juridische processen in Colombia en de Verenigde Staten. De getuigen verklaarden dat de mijnbouwbedrijven de paramilitaire groepen in de streek jarenlang betaalden om ‘zuiveringsacties’ onder burgers uit te voeren. Zij vertellen een consistent verhaal dat des te geloofwaardiger is, omdat zij hierdoor onder zware bedreiging zijn komen te staan.  

Krant praat energiebedrijven na
NRC.Next beweert dat de stelling dat de energiebedrijven bloedkolen gebruiken om elektriciteit mee op te wekken niet te checken is, omdat de bedrijven niet in de rechtbank zijn veroordeeld voor hun betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen. Hiermee verschuilt de krant zich achter precies hetzelfde argument als de energiebedrijven.

Straffeloosheid
Het is een feit dat multinationals in Colombia tot op heden niet strafrechtelijk werden vervolgd voor dergelijke kwesties. Het rechtssysteem in Colombia functioneert niet en er heerst een hoge mate van straffeloosheid. In het geval van Drummond gaf een rechter, naar aanleiding van de gedetailleerde getuigenissen van een onderaannemer van Drummond, het Openbaar Ministerie een opdracht om strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Maar zelfs dit is niet gebeurd.

'Waar'
In een sfeer van straffeloosheid kunnen nog altijd de feiten worden gecheckt aan de hand van betrouwbare getuigenverklaringen. De stelling dat energiebedrijven als Nuon en Essent gebruikmaken van Colombiaanse bloedkolen, moet dan ook beoordeeld worden als ‘waar’.

Meer weten over bloedkolen? Lees het onderzoek The Dark Side of Coal en beoordeel zelf wat waar is.

Wil je weten of er foute stroom uit jouw stopcontact komt? Check je stopcontact en Stop bloedkolen.

 

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.