paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/financiele-sector-stopt-miljarden-in-producenten-clustermunitie

Financiële sector stopt miljarden in producenten clustermunitie

27-11-2014

Ondanks het internationale verbod op clustermunitie investeren banken, verzekeraars en pensioenfondsen wereldwijd nog miljarden in clustermunitieproducenten. Uit het PAX rapport ‘Worldwide investments in Cluster Munitions; a shared responsibility’ blijken de investeringen ten opzichte van vorig jaar zelfs met 3 miljard dollar te zijn toegenomen. De teller staat nu op 27 miljard dollar.

Recentelijk werd clustermunitie nog gebruikt in Syrië en Oost-Oekraïne.“94% van de geregistreerde slachtoffers van clustermunitie zijn burgers en 40% daarvan zijn kinderen,” zegt Suzanne Oosterwijk, coauteur van het rapport. “Als bank of investeringsmaatschappij moet je toch niet willen dat je naam daaraan verbonden wordt.”

Hall of Shame
PAX lanceert het rapport vandaag in combinatie met een videostatement. Het merendeel van de investeerders komt uit landen die niet zijn aangesloten bij het Clustermunitieverdrag. In de ‘Hall of Shame’ bevinden zich, gemeten naar verschillende investeringsvormen, financiële reuzen als JP Morgan Chase (VS), Temasek Holdings (Singapore) en China Everbright Group. In totaal 151 financiële instellingen gaven leningen of leverden andere financiële diensten aan zeven producenten van deze internationaal verboden wapens.  
“Het is onaanvaardbaar dat nog zoveel financiële instellingen geen probleem lijken te hebben met dergelijke explosieve investeringen, terwijl er een internationaal verbod op clustermunitie is”, aldus Oosterwijk.

Nederlandse instellingen
In het rapport zijn voor aandelen en obligaties alleen investeringen vanaf bepaalde percentages opgenomen. Daarnaast zijn ook de beleggingen van Nederlandse financiële instellingen onder deze drempelwaarden onderzocht. Aegon is via Amerikaanse dochterbedrijven voor 3,18 miljoen dollar bij investeringen in producenten van clustermunitie betrokken. Aegon heeft beleid dat dergelijke investeringen toestaat en deze investeringen vallen binnen de kaders van het Nederlandse investeringsverbod. Dat betekent natuurlijk niet dat ze acceptabel zijn. PAX vindt dat het tijd wordt dat Aegon hieraan een eind maakt.

Investeringen illegaal maken
In de Hall of Fame staan 36 financiële instellingen. Zij willen op geen enkele manier investeren in producenten van clustermunitie. Al deze financiële instellingen komen uit landen die zijn aangesloten bij het Clustermunitieverdrag. Van de 36 komen er maar liefst 19 uit Nederland.

PAX roept niet alleen financiële instellingen op een einde te maken aan de investeringen in clustermunitiebedrijven. Bij regeringen die het internationale verdrag tegen deze wapens hebben getekend, dringen wij erop aan ervoor te zorgen dat ook investeringen in de producenten van deze wapens illegaal worden. In Nederland zijn investeringen in clustermunitiebedrijven sinds 1 januari 2013 verboden.

Animatie
Op 27 november wordt wereldwijd actie gevoerd tegen investeringen in clustermunitie producenten door organisaties die zijn aangesloten bij de Cluster Munition Coalition. In de animatie lichten zij  de internationale Stop Explosive Investments campagne toe.

Zie ook onze programma's Clustermunitie en Stop explosieve investeringen
Zie ook www.facebook.com/banclusterbombs

 

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.