paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/film-slachtoffers-vragen-om-waarheid-en-genoegdoening

Film: Slachtoffers vragen om waarheid en genoegdoening

21-07-2014

Vertegenwoordigers van de slachtoffers van ernstige mensenrechtenschendingen in Colombia waren eerder deze maand in Nederland voor de aanbieding van het PAX rapport ‘The Dark Side of Coal’ aan minister Ploumen. Ook deden zij mee aan een discussie over de duistere kanten van steenkool uit Cesar in Colombia. PAX maakte er een korte film van.

“Ik ben, net als veel andere Colombianen, slachtoffer, omdat mijn jongere broer in 2002 is vermoord. Ik begrijp nog steeds niet waarom.” Jerardith Nieto, coördinator van Beweging van Slachtoffers van Multinationals, vertelt dit beheerst geëmotioneerd. Antonio Calvo Silva, advocaat van slachtoffers uit het Colombiaanse mijnbouwgebied: “Ik vind dat alle Europese consumenten moeten weten hoe steenkool in Cesar wordt gewonnen. Het minste wat we verwachten is dat de slachtoffers genoegdoening krijgen.”

PAX maakte een korte filmimpressie van het debat ‘Kleeft er bloed aan mijn energierekening’ in het Humanity House in Den Haag. Hierbij kwamen meerdere partijen aan bod. Michael Fahrbach van Glencore, het moederbedrijf van Prodeco - en samen met Drummond een van de mijnbouwbedrijven waar het hier om gaat - ging in discussie met Marianne Moor, PAX programmaleider Colombia. 

Jan Vos, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, benadrukte het belang om niet alleen de energiebedrijven, maar ook de Nederlandse burgers op te roepen om kritisch naar de herkomst van hun energie te kijken: “Ieder individu heeft een eigen verantwoordelijkheid voor de keuze die hij hierin maakt.”

 

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.