paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/filipijnse-gemeente-kauswagan-wint-vredesprijs

Filipijnse gemeente Kauswagan wint vredesprijs

24-10-2016

Een jury van internationale prominenten op het gebied van conflictpreventie, vredesopbouw en lokaal bestuur heeft de Filipijnse gemeente Kauswagan uitgeroepen tot winnaar van de UCLG City of Bogotá Peace Prize.

De prijs, mede ondersteund door PAX en het vfonds, is een publieke erkenning voor lokale overheden die belangrijk werk verrichten in conflictpreventie, vredesopbouw en wederopbouw na een conflict. Kauswagan heeft in de Filipijnen het project 'From Arms to Farms' opgezet waarbij voormalig rebellen hun wapens hebben ingeleverd en een nieuwe start maken in de organische landbouw.

Motivatie jury
Kauswagan is uitgekozen als winnaar uit vele initiatieven die van over de hele wereld die zijn ingediend. De belangrijkste motivatie van de jury is dat het project sterk en moedig leiderschap toont en een brug slaat tussen vredesopbouw en sociaal-economische ontwikkeling.

De gemeente werkt niet alleen aan het voorkomen en beëindigen van geweld, maar richt zich via het programma 'From Arms to Farms' ook op voedselzekerheid en inclusieve ontwikkeling. Daarmee pakt Kauswagan de problematiek aan waar het conflict juist om begonnen was. De gemeente ontvangt een bedrag van € 20.000 om haar vredesprojecten te versterken en om uitwisseling en onderling leren met andere lokale overheden te faciliteren.

Overige genomineerden
In Canoas, Brazilië, heeft de lokale overheid ‘Peace Territories’ aangewezen waarin zij initiatieven op het gebied van technologie, sociale integratie en community policing combineren, om zo de oorzaken van geweld weg te nemen. In Cali in Colombia heeft de gemeente het ‘Think About Peace’ programma opgezet, dat onder andere bestaat uit workshops voor ouders en kinderen, en trainingen voor bemiddelaars en maatschappelijk werkers uit de gemeenschap. Via de muziekcompetitie ‘Palmira, Tu Voz es Paz’ werkt de gemeente Palmira in Colombia aan het versterken van bewustzijn bij jongeren over het belang van vreedzaam samenleven. In de Democratische Republiek Congo heeft de afgelegen gemeente Shabunda ‘Permanent Peace Committees’ voor vrede opgericht waarbij lokale rebellen weer gaan deelnemen in de gemeenschap en de isolatie van het gebied wordt beëindigd. 

Meer over de prijs
De vredesprijs wordt georganiseerd door de Provincie Barcelona, de Nederlandse vredesbeweging PAX, de stad Bogotá en VNG International, de internationale samenwerkingsorganisatie van de VNG. De financiële prijs is beschikbaar gesteld door het Nederlands fonds voor vrede, vrijheid en veteranenzorg (vfonds).

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.