paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/fietstocht-naar-sarajevo-van-start

Fietstocht naar Sarajevo van start

31-08-2015

Onder de bezielende klanken van de doedelzakken van de ‘Dutch Pipes and Drums’ vertrok vandaag een peloton wielrenners voor de eerste etappe van een sportieve fietstocht naar Sarajevo, georganiseerd door Wounded Warriors.

Wounded Warriors is een club die zich richt zich op lichamelijk en/of psychisch gewonde Nederlandse en in Nederland wonende (ex-)militairen en (ex-)geüniformeerden, die betrokken zijn geweest bij vredesmissies.

De kerngroep van zeventien militairen en veteranen gaat de complete tocht van zo’n 1800 kilometer volbrengen met aankomst in Sarajevo. PAX fietst de eerste etappe naar Oirschot mee met een team van vier renners.

PAX steunt deze fietstocht vanwege het belang van de soldaten en veteranen zelf om aan de slag te gaan met hun trauma’s. We hebben als land deze mannen en vrouwen uitgezonden op vredesmissies. Na hun terugkeer moet Nederland zich ook betrokken voelen bij hun welzijn en in sommige gevallen bij hun helingsproces. In dat helingsproces kan sport een belangrijke rol vervullen.  

Vredesboodschap
Daarnaast weten veteranen als geen ander wat de verschrikkingen van oorlog zijn. Dat geeft hen bijzondere betekenis als ambassadeurs voor de vrede. Het is dus logisch dat we hen graag steunen in hun rol. In voormalig Joegoslavië worden veteranen nog regelmatig door politici en etnische leiders gemanipuleerd. Ze dragen soms bij aan het verhogen van de spanning tussen groepen en landen. Een vredesboodschap van veteranen van buiten zal daarom veel indruk maken en kan hun lotgenoten daar ertoe brengen om uit hun nationalistische patroon te stappen en dialoog en vrede na te streven.

Op de internationale dag van de vrede, 21 september, hoopt de ploeg in Sarajevo aan te komen. Onderweg zullen veteranen uit landen die worden doorkruist etappes van de tocht meefietsen. Verder vinden er onderweg tal van kleine ceremonies, ontvangsten en vieringen plaats en brengen de wielrenners een boodschap van vrede.   

Gender, vrede en veiligheid, Balkan

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.