paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/farah-karimi-in-raad-van-toezicht-pax

Farah Karimi in Raad van Toezicht PAX

09-07-2020

Farah Karimi is benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van vredesorganisatie PAX. Karimi ziet ernaar uit haar ruime ervaring in te zetten voor PAX. “Inzet voor een rechtvaardige wereld is de rode draad in mijn leven", zegt Karimi (1960). "Zonder vrede kan er geen rechtvaardige wereld bestaan en PAX zet zich in voor de vrede in soms zeer uitzichtloze conflicten. Ik kijk er naar uit als toezichthouder mijn bescheiden bijdrage te leveren aan het buitengewoon relevante werk van PAX in deze turbulente tijd in internationale verhoudingen.”

Anna Timmerman, algemeen directeur van PAX, is blij met Karimi’s komst: “Karimi werkt al decennia aan vrede en mensenrechten. Ze staat bekend om haar scherpe analyses. We hebben er een geweldige toezichthouder bij.” Ze kent de ngo-sector als geen ander; was van 2008 en 2018 algemeen directeur bij Oxfam Novib en leidde de organisatie in rooskleurige én moeilijke tijden.

Al jaren samenwerking

Toen Karimi Tweede Kamerlid was voor GroenLinks (1998-2006) werkte PAX nauw met haar samen rondom Cuba en Soedan. Samen met een Kamerdelegatie en PAX bezocht ze Colombia en Darfur. Samen werkten we aan de herdenking in de Tweede Kamer van 10 jaar Srebrenica.

Met het Oxfam Novib onder leiding van Karimi begon PAX de Eerlijke Geldwijzer om de investeringen van banken, verzekeraars en pensioenfondsen eerlijker te maken. We riepen samen op tot een verbod op wapenexport naar de landen die betrokken zijn bij het conflict in Jemen en ondertekenden een landelijke advertentie tegen het hartvochtige asielbeleid van de EU.

Vrouwenemancipatie

Zowel in haar politieke werk als in haar werk met civil society-organisaties zette ze zich in voor de emancipatie en rechten van vrouwen. Karimi vluchtte in 1983 vanuit Iran naar Duitsland, toen bleek dat de revolutie tegen de dictatoriale Sjah, tegen wie ook Karimi was, uitmondde in een repressief islamitisch bewind. Een aantal jaar later verhuisde ze naar Nederland.

Karimi is sinds vorig jaar senator in de Eerste Kamer voor GroenLinks. In haar politieke loopbaan focust ze op vrede, mensenrechten en het internationaal recht in het Nederlandse buitenlandse beleid. Karimi’s ervaring én passie sluiten dan ook al jaren goed aan bij die van PAX.

Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.