paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/extreem-geweld-tegen-vreedzame-betogers-soedan-moet-stoppen

Extreem geweld tegen vreedzame betogers Soedan moet stoppen

05-06-2019

Tientallen doden en honderden gewonden. Dat is het gevolg van de aanval die veiligheidstroepen openden op vreedzame demonstranten in de Soedanese hoofdstad Khartoem.

Net voor het begin van het Suikerfeest, in de nacht van zondag op maandag, begon de aanval op de sit-in, de plek waar Sudanese burgers al bijna drie maanden lang vreedzaam protesteren en een burgerregering eisen. “Europa, en de VS moeten nu vierkant achter de burgers van Soedan gaan staan,” stelt Jelena Sporin van PAX, die net terug is uit Khartoem.

De aanval is uitgevoerd door de Rapid Response Forces (RSF) met ondersteuning van de politie. Er werd met scherp geschoten op de demonstranten waarna alle tenten en podia verbrand werden. Op het moment zijn er al 35 doden te betreuren en de vrees dat het er veel meer worden is reëel want het geweld tegen de onbewapende en vreedzame demonstranten gaat onverminderd door, zowel in de hoofdstad Khartoem als in andere steden. Tegelijkertijd is het internet en telecomverkeer bijna geheel platgelegd.

Leger vs democratie

Het is nog niet helemaal duidelijk waarom er nu ineens besloten is tot de aanval. Maar waarschijnlijk is het zo dat er in het weekend bijna een akkoord was tussen de Militaire Raad en de demonstranten en dat zo’n akkoord als een bedreiging is gezien voor de belangen van hen die het liefst op de oude voet doorgaan. Zeker is dat de RSF wordt aangestuurd door de tweede man van de Militaire Raad, Mohamed Hamdan Dagalo ‘Hemedti’. Hij en de generaal die nu op het pluche zitten hebben de afgelopen tien dagen steun gezocht en waarschijnlijk toegezegd gekregen in de regio. Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zien deze twee mannen graag aan de macht,  niet in de laatste plaats omdat zij de Soedanese troepen voor de oorlog in Jemen garanderen. Ook Egypte en Zuid-Soedan zien liever een militair aan de macht dan een democratie in hun achtertuin.

‘Verkiezingen zijn zo onacceptabel’

“Toch speelt de militaire raad mooi weer en kondigt verkiezingen aan die over negen maanden gehouden moeten worden,” zegt Jelena Sporin, programmaleider Sudan van PAX. “Verkiezingen onder de huidige omstandigheden zijn onacceptabel. De mensen in Soedan zullen ze niet alleen boycotten, maar ook buitenstaanders moeten inzien dat in een land waar militairen met extreem geweld vreedzame demonstraties proberen de kop in te drukken en waar de tweede man van de militaire raad snel een eigen politieke partij heeft opgericht verkiezingen nergens op slaan. Op korte termijn verkiezingen houden is een garantie voor het doorregeren van het oude regime, maar dan met nieuwe gezichten.”

‘Ga achter de Soedanezen burgers staan’

Ondertussen is opgeroepen tot volledige burgerlijke ongehoorzaamheid en vreedzaam verzet. Gezien de belangen en de ervaring met het meedogenloze optreden van de RSF in Darfur is de vrees dat de militaire raad met extreem geweld zal blijven reageren. Sporin: “Wij leven allemaal intens mee met hen die vrienden en familieleden hebben verloren door deze vreselijke aanval. De internationale gemeenschap kan zich niet langer beperken door schriftelijk afkeuring uit te spreken over het gedrag van de Militaire Raad en hun steunpilaren. Europa, en de VS moeten nu vierkant achter de burgers van Soedan gaan staan en hen met alle mogelijke middelen ondersteunen in hun rechtmatige roep om democratisering en een burgerregering.”

 

Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.