paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/europese-actie-nodig-in-syrisch-afrin

Europese actie nodig in Syrisch Afrin

16-05-2019

De etnische spanningen in het Syrische Afrin zijn ernstig verergerd als gevolg van de Turkse interventie. Europese en Turkse actie is dringend nodig om de escalerende situatie in Afrin te stabiliseren. In een nieuw rapport trekt onderzoeksorganisatie IMPACT, met steun van onder andere PAX, dan ook aan de alarmbel.

Volgens de VN werd het Turkse offensief gekenmerkt door grootschalige mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden door pro-Turkse milities, en leidde het tot de verplaatsing van minstens 137.000 lokale bewoners. Tegelijk vestigden zich intern ontheemden (IDP’s) uit andere delen van Syrië in Afrin. Het rapport van IMPACT analyseert de leefomstandigheden van die mensen en hun relaties met de gastgemeenschappen in drie plaatsen in Noord-Syrië: Azaz, Al Bab en Afrin. In Afrin gaat het verreweg het slechtst.

Etnische spanningen in Afrin

Turkije bezet het gebied en wordt er door veel waarnemers van verdacht een annexatie van Noordwest-Syrië voor te bereiden. Uit het rapport, dat gebaseerd is op maandenlang veldonderzoek in het gebied, blijkt dat de verplaatsing van de oorspronkelijke bevolking en de hervestiging van IDP’s sociale en etnische spanningen veroorzaakt. De oorspronkelijke, overwegend Koerdische, bevolking wordt op grote schaal gediscrimineerd en is het slachtoffer van talloze mensenrechtenschendingen door pro-Turkse extremistische milities. Doordat deze laatsten de overwegend Arabische IDP’s een voorkeursbehandeling geven, is er sprake van toenemende vervreemding en wantrouwen tussen verschillende bevolkingsgroepen.

Dreigende uitzetting

Huisvesting springt hierbij het meest in het oog. Veel oorspronkelijke bewoners van Afrin leven onder de voortdurende dreiging van uitzetting, inbeslagname, raids en plunderingen door pro-Turkse milities. Nieuwe IDP’s nemen bovendien vaak 'onbewoonde' huizen van verdreven burgers in, van wie de eigendomspapieren vaak verloren of vernietigd zijn.

Mogelijke Turkse inval

Het rapport wordt gepubliceerd op een moment dat de Turkse President Erdogan er openlijk mee dreigt om Noordoost-Syrië, dat onder controle staat van de door Koerden gedomineerde Syrian Democratic Forces (SDF), binnen te vallen. Erdogan maakt er geen geheim van dat hij het 'Afrinscenario' wil toepassen in het Noordoosten, om vervolgens Syrische vluchtelingen in Turkije onder druk te zetten om terug te keren naar Noord-Syrië. Zo’n scenario zou catastrofale gevolgen hebben voor de broze situatie in Noordoost-Syrië, het voormalige kerngebied van ISIS. Volgens schattingen van de VN, die de Vlaamse ngo 11.11.11 kon inkijken, zou een Turks offensief tot 340.000 Syriërs op de vlucht kunnen doen slaan.

Dringende actie nodig

Er is dringend actie is nodig om de situatie in Afrin te verbeteren en te stabiliseren. In het rapport roept IMPACT op om op korte termijn een aantal maatregelen te nemen om de situatie van gewone burgers te verbeteren. De Europese Unie kan daarbij een rol spelen, maar kan ook een aantal maatregelen vragen van de Turkse overheid. Er is meer bewegingsvrijheid nodig voor VN-agentschappen en lokale en internationale NGOs in Noordwest-Syrië. Klachten van burgers over het gedrag van pro-Turkse milities moeten op vertrouwelijke wijze geregistreerd worden. En geschillen over eigendomsrechten moeten goed kunnen worden beslecht.

Lees hier het volledige rapport.

Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.