paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/europees-parlement-wil-verbod-op-killer-robots

Europees Parlement wil verbod op Killer Robots

28-02-2014

Het Europees Parlement heeft donderdag 27 februari met meer dan 90 % procent van de stemmen een niet bindende resolutie aangenomen over bewapende drones en killer robots.

Een grote meerderheid stemde voor de resolutie, slechts acht procent stemde tegen. Onder de tegenstemmers waren vier Europarlementariërs van de PVV en één van de SGP.

De resolutie geeft onder andere aan dat het Europees Parlement erg bezorgd is over het gebruik van bewapende drones buiten het internationale juridische raamwerk. En er staat de volgende zeer belangrijke zin in over killer robots: "Het Europees Parlement roept de EU op om de ontwikkeling, productie en het gebruik van volledig autonome wapens die zonder menselijk ingrijpen aanvallen kunnen uitvoeren, te verbieden."  

Dit is de eerste resolutie van het Europees Parlement over volledig autonome wapens (Killer Robots) en het is een grote stap voor de internationale campagne tegen Killer Robots die pleit voor een preventief verbod.

PAX is medeoprichter en bestuurslid van de internationale campagne tegen Killer Robots en uitermate blij met deze resolutie. Miriam Struyk van PAX: “Deze uitspraak van het Europees Parlement en de overweldigende meerderheid  waarmee het parlement zich uitspreekt voor een verbod op deze wapens is zeer bemoedigend. We zullen nu aan de nationale parlementen van de Europese Unie vragen om beleid te ontwikkelen en/of een moratorium in te stellen.”


PAX heeft net deze week een animatiefilm over Killer Robots gelanceerd en een rapport uitgebracht met de acht grootste bezwaren tegen deze wapens.

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.