paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/europa-bescherm-geen-grenzen-maar-mensen

Europa: bescherm geen grenzen maar mensen

17-12-2013

Het wordt steeds moeilijker om alle vluchtelingen uit Syrië in de buurlanden op te vangen. De bestaande kampen in Turkije, Jordanië en Irak zijn al erg vol. In Libanon mogen geen kampen opgezet worden en moeten de bijna anderhalf miljoen vluchtelingen een plek zien te vinden in stadjes in het grensgebied of de wijken rond Beirut. Het valt te verwachten dat deze winter nóg meer Syriërs door geweld en honger hun land moeten verlaten.


In een recent verschenen rapport laat de Libanese  mensenrechtenorganisatie Alef, een partnerorganisatie van IKV Pax Christi, zien hoezeer de spanning tussen de Syriërs en de veelal verarmde Libanese gemeenschappen waar zij onderdak vinden, oplopen. Hulp zou gericht moeten zijn op het voorkomen van conflict en geweld tussen vluchtelingen en Libanese gemeenschappen, op het opbouwen van zelfredzaamheid, en meer via eigen organisaties van Syriërs en Libanezen moeten verlopen. Libanon is al een verdeeld en conflictueus land en heeft nauwelijks een functionerende regering; de last van zo veel vluchtelingen is te zwaar voor Libanon om alleen te dragen. Lees hier het rapport.

Een derde van de Syrische bevolking is inmiddels ontheemd geraakt door de burgeroorlog, tweeënhalf tot drie miljoen Syrische zijn het land inmiddels ontvlucht. IKV Pax Christi steunt het pleidooi voor een ruimhartiger opvang van vluchtelingen door Nederland en in Europa, dat verwoord is door Amnesty International. Een vergelijkbaar pleidooi is ook gehouden door de Protestantse Kerken in Nederland en Pax Christi Internationaal.

De EU heeft toegezegd 12.000 van de ruim 2,3 miljoen vluchtelingen uit Syrië op te vangen. Nog steeds zullen de meeste vluchtelingen dus in de regio moeten worden opgevangen. Tot nu toe heeft u toegezegd dat er 250 Syrische vluchtelingen door Nederland worden uitgenodigd.  Europa moet zich meer concentreren op de bescherming van mensen en minder op de bescherming van grenzen.

IKV Pax Christi zou graag zien dat ook de Nederlandse regering meer doet dan geld geven. Geef vooral andere steun, namelijk steun die de zelfredzaamheid van vluchtelingen en gemeenschappen vergroot die hen opvangen. Nederland zou met de regeringen in het Midden-Oosten het gesprek aan over een duurzame opvang van vluchtelingen, waarbij semipermanente opvang en herverstiging niet onbesproken mogen blijven. De patrouilles op de Middellandse Zee en langs Europa’s grenzen moeten gericht zijn op redden.

Kortom: laat de Syrische vluchtelingen niet in de kou staan, want deze ramp vraagt om een ander en ruimhartiger vluchtelingenbeleid.

Lees ook de blogpost op Nassama, het Midden-Oosten weblog van mederwerkers van IKV Pax Christi.

Gender, vrede en veiligheid, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.