paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/eu-zorg-voor-veilige-routes-voor-vluchtelingen

EU zorg voor veilige routes voor vluchtelingen

27-06-2016

Ruim dertig organisaties doen een oproep aan premier Rutte om mensenrechten en vrede hoog in het vaandel te houden. Op de EU-Top in Brussel die dinsdag en woensdag plaatsvindt, staat naast Brexit ook migratie op de agenda. Daarnaast zijn er ruim honderd internationale organisaties werkzaam op het gebied van mensenrechten, humanitaire hulp en ontwikkelingswerk, die de Turkije-deal tussen de EU en Turkije afwijzen.

Ontwikkelingsgeld wordt ingezet om landen te dwingen mee te werken aan het tegengaan van migratie en het terugnemen van afgewezen asielzoekers. Ontwikkelingssamenwerking is juist bedoeld om in ontwikkelingslanden het perspectief op een menswaardig bestaan te verbeteren en om armoede en uitsluiting te bestrijden, niet om migratie tegen te gaan.

Gebruik ontwikkelingssamenwerking waarvoor het bedoeld is: om armoede, geweld en uitsluiting tegen te gaan en om democratie en mensenrechten te versterken. Geef mensen de kans om in hun eigen land een toekomst op te bouwen. Werk hierbij vooral samen met lokale autoriteiten en het maatschappelijk middenveld zodat samenwerking het hele land ten goede komt. 

Zorg voor legale en veilige routes, zowel voor vluchtelingen via hervestigingprogramma’s en humanitaire visa als voor arbeidsmigranten. Voorkom daarmee dat mensen hun leven moeten wagen op de Middellandse Zee of via andere gevaarlijke routes.

Investeer in acute hulpverlening in de regio en in het tegengaan van de oorzaken van gedwongen migratie, klimaatverandering, conflicten etc. en zorg ervoor dat ons eigen (buitenland) beleid niet bijdraagt aan deze oorzaken van migratie.  

Lees de Open Brief aan premier Rutte.

Lees de brief aan de Europese Raad: Joint NGO statement ahead of the European Council of 28-29 June 2016

 

Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.