paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/energiebedrijven-spelen-onterecht-calimero-kaart

Energiebedrijven spelen onterecht Calimero-kaart

02-07-2014

Nederlandse energiebedrijven blijven bloedkolen kopen van Drummond en Prodeco, twee mijnbouwbedrijven in de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar. Dat melden de energiebedrijven in reactie op het onderzoeksrapport The Dark Side of Coal dat PAX maandag publiceerde. Algemeen directeur van PAX Jan Gruiters stelt in een opiniestuk in Trouw dat de energiebedrijven in hun reactie twee drogredenen aanvoeren om hun verantwoordelijkheid te ontlopen.

De energiebedrijven menen dat Nederland te klein is om enige invloed uit te oefenen. De bedrijven kruipen daarmee doelbewust in de rol van Calimero, 'wij zijn klein en Drummond en Prodeco zijn groot'. Ze gaan daarbij gemakshalve voorbij aan het feit dat Europese energiemaatschappijen samen 70% van de door Drummond en Prodeco in Cesar gewonnen steenkolen afnemen. De tweede drogreden is dat de Nederlandse energiebedrijven stellen 'niet op de stoel van de rechter' te willen gaan zitten. De energiebedrijven hebben echter zélf de plicht om niet bij te dragen aan mensenrechtenschendingen.

Als het de energiebedrijven zelf aan durf ontbreekt om hun verantwoordelijkheid te nemen, moet de politiek ingrijpen. Dan moet de Tweede Kamer de transparantie maar afdwingen en minister Ploumen vragen de genoegdoening van slachtoffers juridisch bindend vastleggen in het aangekondigde sectorconvenant met de energiebedrijven. Dat biedt de energiebedrijven tenminste een heldere norm en verlost hen van de zelf aangemeten Calimero-in-Colombia rol.

Lees het hele artikel op trouw.nl

Lees ook: Energiebedrijven moeten stoppen met de inkoop van 'bloedkolen'
Kom in actie en Stop Bloedkolen

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.