paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/energiebedrijven-kom-in-actie-tegen-misstanden-in-colombiaanse-mijnen

'Energiebedrijven, kom in actie tegen misstanden in Colombiaanse mijnen'

28-08-2014

Terwijl Nederlandse energiebedrijven door hun grote economische invloed in de Colombiaanse steenkoolregio juist degenen zijn die veranderingen teweeg kunnen brengen, verschuilen zij zich achter schijnargumenten om hun verantwoordelijkheid af te schuiven. Dat schrijft Marianne Moor, programmaleider Colombia bij PAX, vandaag op Volkskrant.nl.

De getuigenissen van paramilitairen die tussen 1996 en 2006 in Colombia ernstige mensenrechtenschendingen begingen, te lezen in het onderzoek The Dark Side of Coal dat vredesorganisatie PAX deze zomer publiceerde, schetsen een huiveringwekkend beeld. In het rapport verklaren daders van mensenrechtenschendingen bovendien dat de mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco in Colombia in deze periode structureel steun hebben gegeven aan de illegale paramilitaire groepen. Genoegdoening hebben de slachtoffers van mensenrechtenschendingen tot nu toe nooit gekregen.

Minstens zo zorgwekkend is dat Nederlandse energiebedrijven voor de opwekking van hun elektriciteit op grote schaal steenkolen van deze mijnen afnemen. Terwijl zij door hun grote economische invloed in de Colombiaanse steenkoolregio bij uitstek degenen zijn die veranderingen teweeg kunnen brengen, verschuilen zij zich achter schijnargumenten om hun - nota bene zelferkende - verantwoordelijkheid af te schuiven. Met deze passieve houding laten zij de slachtoffers van mensenrechtenschendingen in de kou staan. De genoegdoening waarop slachtoffers recht hebben, blijft zo onnodig uit.

Lees het artikel van Marianne Moor op Volkskrant.nl

Lees ook: Gebruik bloedkolen is wel degelijk gecheckt (5/8)
Lees ook: Stop bloedkolen: argumenten energiebedrijven snijden geen hout (4/8)

 

 

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.