paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/energiebedrijven-eis-compensatie-voor-slachtoffers-bloedkolen

Energiebedrijven, eis compensatie voor slachtoffers bloedkolen

24-10-2017

Deze week zijn de directies van de Colombiaanse mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco in Nederland. Zij spreken met Tweede Kamerleden en de vier Nederlandse energiebedrijven die bloedkolen kopen uit Colombia. Het goede nieuws is dat mijnbouwbedrijven tijdens een conferentie komen praten over hun bijdrage aan vrede in Colombia. Maar de slachtoffers van de grove mensenrechtenschendingen in het mijnbouwgebied worden niet gehoord. PAX roept op daar verandering in te brengen!

Nederlandse energiebedrijven leveren nog steeds stroom opgewekt met steenkolen uit de provincie Cesar, een gebied waar grove mensenrechtenschendingen hebben plaatsgevonden. Duizenden mensen zijn er vermoord, en tienduizenden uit hun huizen verdreven. De slachtoffers van bloedkolen wachten tot op de dag van vandaag op erkenning en fatsoenlijke compensatie.

Boodschap van slachtoffers
Donderdag praten de mijnbouwbedrijven tijdens een conferentie in Den Haag over hun bijdrage aan vrede in Colombia. PAX is daarbij aanwezig en zal een boodschap van de slachtoffers van bloedkolen aan de mijnbouw- en energiebedrijven laten horen.

PAX verwacht ook van de Nederlandse energiebedrijven dat zij een duidelijke oproep doen aan de mijnbouwbedrijven: maak serieus werk van genoegdoening voor de slachtoffers, in de vorm van erkenning en fatsoenlijke compensatie. PAX is een actie gestart om de energiebedrijven Essent, Engie en Uniper hiertoe aan te sporen.

Onderzoek door Nuon
De oproep gaat niet naar Nuon, het vierde energiebedrijf dat nog kolen koopt. Nuon heeft eerder dit jaar zelf onderzoek gedaan naar de mensenrechtensituatie in Cesar, en publiceert half november haar bevindingen. PAX heeft goede hoop dat Nuon’s aanbevelingen een sterke oproep bevatten aan de mijnbouwbedrijven om een verzoeningsdialoog met slachtoffers te starten, met consequenties voor de import van kolen wanneer daar geen gehoor aan wordt gegeven.

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.