paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/electrabel-kan-meer-doen-tegen-bloedkolen

Electrabel kan meer doen tegen bloedkolen

17-07-2014

Electrabel zet zich onvoldoende in voor het verbeteren van de mensenrechten rond de steenkoolwinning in Colombia. De middelen waarmee de energieproducent zegt haar verantwoordelijkheid te nemen, in reacties op verzoeken van consumenten om te stoppen met het inkopen van bloedkolen, dragen niet bij aan genoegdoening voor de slachtoffers van mensenrechtenschendingen bij de steenkoolwinning.

In haar reactie op e-mails van consumenten in het kader van de campagne Stop Bloedkolen stelt Electrabel dat moederbedrijf GDF Suez haar verantwoordelijkheid neemt en zich inzet voor het verbeteren van mensenrechten. Hierbij verwijst het bedrijf naar een document uit februari 2013, waarin ze haar stokpaardjes van stal haalt: de deelname van Electrabel aan de Nederlandse Steenkooldialoog en het Europese Bettercoal. 

De Nederlandse Steenkooldialoog is echter in juli 2013, na drie jaar, zonder succes afgerond. Het is niet gelukt om  - op aandringen van de Tweede Kamer - de industrie en stroomproducenten de benodigde stappen te laten zetten om binnen een aantal jaar alle geïmporteerde steenkool 100% verantwoord te laten zijn. De dialoog tussen energiebedrijven, mijnbouwbedrijven, TATA Steel, vakbonden en de non-gouvernementele organisaties Cordaid, Action Aid en PAX was mislukt.

Bettercoal, een initiatief van Europese elektriciteitsproducenten om de omstandigheden in en om de steenkolenmijnen te verbeteren, is niet gericht op genoegdoening voor de slachtoffers van de grove en grootschalige mensenrechtenschendingen in het verleden. Tussen 1996 en 2006 zijn in de kolenregio Cesar in Colombia duizenden mensen vermoord en tienduizenden van hun land verdreven. De slachtoffers van deze misdaden wachten nog op erkenning en compensatie. Bovendien vinden ook nu nog intimidaties en bedreigingen plaats.

De Nederlandse energiebedrijven zeggen dat genoegdoening voor de slachtoffers in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de Colombiaanse overheid is. Op zich is dat terecht, maar zij ontkennen hiermee hun eigen verantwoordelijkheid. Door alleen naar de regering en niet ook naar de mijnbouwbedrijven en zichzelf te wijzen, kunnen ze kolen blijven kopen alsof er niks aan de hand is. Nederlandse en Europese energiebedrijven en hun consumenten kunnen de nodige invloed uitoefenen op de mijnbouwbedrijven in Cesar door te stoppen met de inkoop van bloedkolen, totdat de slachtoffers van intimidatie en geweld zijn erkend en gecompenseerd. Pas als Electrabel die cruciale stap zet, kan zij met recht zeggen haar verantwoordelijkheid te nemen.

Vind jij ook dat de inkoop van bloedkolen moet stoppen? Ga naar www.stopbloedkolen.nl en kom in actie.

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.