paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/eerste-oekraiense-vredesingenieurs-krijgen-hun-diploma

Eerste Oekraïense vredesingenieurs krijgen hun diploma

19-07-2018

Op een feestelijke bijeenkomst in Kiev hebben de eerste tien deelnemers aan het programma ‘Cultuur van Dialoog’ hun diploma ontvangen. Nu ze hun opleiding in dialoogtechnieken en geweldloze communicatie succesvol hebben afgerond mogen ze zich officieel ‘vredesingenieurs’ noemen.

Vorig jaar richtte PAX, in samenwerking met de Oekraïense organisatie Dignity Space, de ‘School voor vredesingenieurs’ op. Het doel is om een cultuur van dialoog te verspreiden in Oekraïne: mensen helpen zich er van bewust te worden dat ze hun conflicten (groot en klein) op kunnen lossen door middel van dialoog in plaats van geweld. En dat er ook voldoende mensen zijn met de kennis en vaardigheden om deze dialogen te faciliteren. Inmiddels zijn al drie groepen vrijwilligers met het opleidingstraject bezig. Zij volgen eerst vier maanden een intensieve training, daarna worden ze begeleid door mentoren om deze kennis in de praktijk toe te passen.

In deze praktijkfase gaan de deelnemers op zoek naar groepen die met elkaar in conflict zijn. Ze vragen hen of ze open staan voor dialoog. Als dat zo is dan faciliteren ze de gesprekken tussen de conflictpartijen. Na de eerste succesvolle dialogen kregen sommige deelnemers al snel aanvragen van anderen die van het werk van de vredesingenieurs in opleiding hadden gehoord. Nog voor het afronden van de praktijkfase hebben de deelnemers grote resultaten geboekt, ook in gebieden op slechts een paar kilometer van de frontlijn. Zo hebben ze eraan kunnen bijdragen dat bewoners van Tosjkivka weer toegang kregen tot gas en dat het stadsbestuur in Severodonetsk weer constructief kon samenwerken met de burgemeester na een conflict van twee jaar.

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Europa

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.