paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/eerlijke-verzekeringswijzer-verzekeraars-scoren-matig-op-duurzaamheid

Eerlijke Verzekeringswijzer: verzekeraars scoren matig op duurzaamheid

16-09-2013

De top tien van verzekeraars in Nederland scoort nog maar matig op duurzaamheid. Dat blijkt uit het eerste onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer, waar IKV Pax Christi onderdeel van is, naar het maatschappelijk beleid van de grootste levensverzekeraars voor hun investeringen.

Zo hebben de meeste maatschappijen voor de thema's klimaatverandering, gezondheid, natuur en dierenwelzijn nauwelijks, of in veel gevallen zelfs helemaal geen beleid. Voor beleid op mensenrechten scoren slechts twee verzekeraars 'goed', waar de rest niet verder komt dan 'zeer slecht' tot 'onvoldoende'.

De onderzochte (moeder-)bedrijven zijn ING, Achmea, SNS Reaal, ASR, Delta Lloyd, Aegon, Allianz, APG, Legal&General en Generali. Het onderzoek richt zich op levensverzekeraars omdat zij over de lange termijn beleggen en als aandeelhouders invloed kunnen uitoefenen op de bedrijven waarin zij investeren. Naast het beleid op de verschillende duurzaamheidsthema's beoordeelt de Eerlijke Verzekeringswijzer ook of de verzekeraars voldoende rekening houden met problemen in riskante sectoren, zoals de olie- en gasindustrie, de mijnbouw, bosbouw of de maakindustrie. Lang niet alle verzekeraars hebben daarvoor specifiek beleid opgesteld.

Naast de Eerlijke Bankwijzer worden nu ook verzekeraars beoordeeld op duurzaamheidthema's. De Eerlijke Verzekeringswijzer laat zien in hoeverre verzekeraars door hun investeringen bijdragen aan een sociaal rechtvaardige en duurzame wereld. Consumenten kunnen op de website (eerlijkeverzekeringswijzer.nl) informatie vinden over het maatschappelijk beleid van de top tien van levensverzekeraars in Nederland. Zij kunnen verzekeringsmaatschappijen vervolgens aanschrijven om positief of negatief commentaar op het beleid te geven.

De Eerlijke Verzekeringswijzer is een initiatief van IKV Pax Christi, Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie en Oxfam Novib. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het onderzoeksbureau Profundo.

Lees meer op www.eerlijkeverzekeringswijzer.nl
 

Gender, vrede en veiligheid, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.