paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/een-politieke-strategie-om-isis-te-bestrijden-in-syrie-en-irak

Een politieke strategie om ISIS te bestrijden in Syrië en Irak

20-11-2014

Iedereen lijkt nu wel te erkennen dat met bombardementen alleen de opmars van ISIS (ook wel Islamic State of Daesh) in Syrië en Irak niet tegen te houden zal zijn. Deskundigen, regeringen en politici spreken van een politieke strategie voor de aanpak, waarbij de uitsluiting van hele bevolkingsgroepen, zoals gebruikelijk was in beide landen, wel het eerst probleem is wat aangepakt moet worden. PAX stelde dat ook in de eerste beleidsbrief in antwoord op de crisis in Syrië en Irak. ISIS, zo constateert PAX, is niet de oorzaak van de crisis, maar eerder het gevolg ervan.

In de tweede beleidsbrief, de Syrië en Irak Alert, vult PAX zo’n politieke strategie verder in. “Door onze militaire steun aan de Iraakse regering en de regering van het autonome Koerdistan in Irak, hebben we nu enige invloed”, zo stelt Jan Jaap van Oosterzee, Midden-Oosten lobbyist bij PAX. “Die invloed moeten we nu gebruiken om met beide regeringen strikte afspraken te maken over politieke hervormingen. Zo moeten er wetten komen om minderheden te beschermen, er moet gewerkt worden aan de decentralisering van de macht, het leger moet niet alleen bewapend maar ook hervormd worden, en de uiterst discriminerende wetsvoorstellen over de positie van vrouwen en meisjes moeten van tafel”.

In Syrië zal zo’n proces van hervormingen zo mogelijk nog lastiger zijn. Maar ook daar moet het mogelijk zijn om met de, door de oppositie opgezette Voorlopige Regering, afspraken te maken over politieke hervormingen.

Lees hier de nieuwe beleidsbrief van PAX over Syrië en Irak

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.