paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/een-goed-gesprek-onder-een-boom

Een goed gesprek onder één boom.

23-01-2013

Vredesbemiddeling. Een mooi woord, maar wat houdt dat in de praktijk nou eigenlijk in? Onze directeur Freek Landmeter is op de grens tussen Oeganda en Kenia en zag van dichtbij hoe vredesbemiddeling twee rivaliserende stammen tot elkaar bracht.

De Jie en de Dodoth zijn veehouders en buren. Maar terwijl de Jie gezond vee hebben en handel drijven met omliggende stammen zijn de koeien van de Dodoth mager. Bovendien worden de koeien van de Dodoth regelmatig geroofd, en ze verdenken de Jie hiervan. Maar ze weten het niet zeker. Kortom, de situatie tussen de twee stammen is gespannen en een lokale vredesbemiddelaar wil dat de twee stammen gaan samenwerken.

Het gesprek vindt plaats onder de grote boom in het dorp van de Dodoth. De belangrijkste oude mannen zijn er en ook een delegatie van de Jie is gekomen. Om de onderhandelingen gewicht te geven zijn ook de lokale gouverneur en enkele hoge officieren met hun wapens aanwezig. “Als ik kijk naar de stieren van de Jie, dan ben ik jaloers” zegt de één. “Je hebt gelijk dat je jaloers bent.” zegt de vredesbemiddelaar. “Ze hebben meer gras en water en kunnen handelen. Als jullie de moed hebben om met hen samen te werken, heb je dat ook.”

Het idee is dat de stammen dicht bij elkaar gaan wonen en hun vee laten grazen op dezelfde weides. Op die manier leren de herders elkaar kennen en neemt het wantrouwen af. Bovendien kunnen ze elkaar dan goed in de gaten houden. Een mooi plan, vinden de Jie. Ook de legercommandanten zien het wel zitten. Één van hen zegt “We beschermen jullie, maar onze veiligheid is er een van wapens. Echte veiligheid komt vanuit jullie vertrouwen en moed.” Alleen de dorpsleider van de Dodoth ligt dwars, hij wantrouwt de boel. Na flinke discussies komt er uiteindelijk een stemming, en tegen de zin van de dorpsoudste in, stemmen de Dodoth vóór het plan.

Vredesonderhandelingen zijn vaak een langdurig proces, waarin veel hobbels moeten worden overwonnen. Ook hier zal de vredesbemiddelaar nog wel een paar keer terug moeten komen voordat de Jie en de Dodoth vreedzaam naast elkaar kunnen leven.

Lees het hele verhaal op de blog van Freek Landmeter.

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.